Trädgård

2018

Juli
Det har verkligen fallit väl ut det här tunnelväxthuset! Den gröna plasten har gjort att det faktiskt även i den här extrem-varma sommaren, är ganska så behagligt där inne. Det växer så det knakar kan man verkligen säga. Ganska så snart tog tomaterna över, växte som monster och de små salladsplantor, basilika och salladslök jag så fint tänkte skulle växa vid tomaterna fötter, är fortfarande pyttesmå, trots att jag sådde dem för en månad sedan. Men idag, första semesterdagen, har jag roat mig med att först leta mig in i varje tomatplanta, för att hitta var de faktiskt börjar och så har jag fullständigt gott loss med ansande. Det blev betydligt luftigare därinne nu och snart kommer säkert de små plantorna nedanför även de att börja växa.

Före ansning...

..och efter, betydligt luftigare.Pärontomater, nytt för i år. Som små droppar!

Det ser ut som första melonen är gå g..

Aubergine har satt knoppar.
Ute i trädgården har en del tomater börjat skifta i färg.


Juni
Ett nytt projekt är startad, med inspiration av Sara Bäckmo och hennes åretrunt odlingar. Jag har införskaffat ett tunnelväxthus på 9 kvm, som förhoppningsvis kan ge oss grödor långt fram i vinter. Det "vanliga" växthuset finns ju fortfarande kvar, och det ska i vinter kläs in i bubbelplast är tanken, så att även det går att använda till åretrunt odling. Spännande ska det bli i alla fall och fortsättning följer (förhoppningsvis).
                                                                               
Montering av själva stommen.
                                                                             
Hål för att gjuta fast "krokar" till spännbanden.                               Marktäckväv över hela ytan.
Jag fick hjälp med att sätta upp själva stommen, annars behöver man vara lite av bläckfisk för att lyckas både hålla, skruva och hämta delar...
Sedan funderade vi på hur man på bästa sätt förankrar själva stommen, eftersom egentligen ska bara själva plasttältet hålla fast det hela, vilket ingen av oss tror på då höst- och vinterstormar kommer framöver. Vi hade lite betong kvar efter gjutning av platta till utbyggnaden på boningshuset, så det fick bli fyra stolphål på vardera sidan, där hållare till den nedmonterade, gamla studsmattan får agera ankare/öglor till att sätta fast spännbanden i, som sedan ska hålla själva stommen. 
Själva tältet får vi nog sätta fast med lite fler tältpinnar än de få som följde med. Sedan är det bara att vänta och se om det håller som det är tänkt. Vi håller tummar och tår!
Marktäckväven kan jag rekommendera att man är två när man lägger på, i alla fall om det som idag är blåsigt! Men till slut lyckades jag få dit den. 
Spännband på plats och sedan bygge av odlingsram, det närmar sig, det närmar sig....

                                                              


Kogödsel och planteringsjord i massor! Täckbark på gången.
                                                                       
Tältet på plats, väl förankrat med markplattor.

Krukor med uppdrivna plantor sätts på plats...

.. och det blir lite bättre plats i "vanliga" glasväxthuset.
Det blev verkligen som jag hade tänkt mig innan vi fick allt på plats. Helt underbart! Nu kan man faktiskt röra sig något friare i det gamla glasväxthuset, men det finns mycket kvar där ändå.. I tunnelväxthuset ska en liten pallkrage in på en del av odlingsramen har jag tänkt, där bl a purjolöken ska få bo över vintern är tanken. Så fortsättning följer....

Vad har hänt i övriga trädgården och glasväxthuset under juni då?
Jo det växer något sanslöst i år. Det är så kul och verkligen en motsats mot förra årets kalla och regniga sommar som gjorde att det mesta smög sig, för att inte tala om sorkattackerna som kom med täta intervaller... I år är det dock fullständig invasion av myror. Jag har aldrig varit med om något liknande, det är verkligen som en skräckfilm!! Hela gräsmattan ser ut att röra sig och det är allt från små svartmyror till stora skogsmyror. I går kväll då jag skulle börja plantera i tunnelväxthuset, kom tjocka, svarta strängar av myror och fullkomligt myllrade runt sargerna och över jorden. Fy!! Så Myreffekt införskaffades och små myrdosor har ställts ut runt kanterna i tunnelväxthuset. Jag vattnade med Myrr runt omkring växthuset, dock vågade jag inte vattna alltför nära, då det var kraftiga varningstexter om att inte få det i det kommunala vattnet, att inte vattna nära odlingsjord
o s v....
Näckrospionerna är så vackra i år!

Tomaterna i en pallkrage har börjat komma med frukter.

Dwarf bean Purple queen har börjat knoppas.

Majsen står ståtlig över de övriga växterna

Humlan har hittat in i glasväxthuset till gurkorna.

Hela mandarinträdet i växthuset är full med små mandarinkart.

2 mm stora djungelgurkor!! Det verkar bli många också..Mars


3 mars. Jag trodde jag tog in fågelbadet...det får tina i växthuset nu.

3/3. Det går inte ens att skönja pallkragarna!

Nu kliar det verkligen i odlarfingrarna och jag står helt enkelt inte ut med vintern snart!! Idag beslutade jag mig för att gå ut i växthuset och göra ett litet experiment i alla fall. Jag har googlat runt för att se vad som skulle kunna att fungera att odla i kallväxthus redan nu och det verkar faktiskt vara en hel del av mina fröer som skulle kunna gå att så där redan nu. 
När jag väl pulsat mig fram till växthuset visade det sig att jag förmodligen kunnat skörda mangold och spenat från lådan jag gjorde en sen höstsådd i... om jag kommit ihåg att gå ut och kolla om det blivit något av sådden då. Usch vilket dåligt samvete jag får för förspillda grödor så här, men jag tar rejält nya tag i år och bestämmer mig snabbt för att i år ska koncentrationen läggas på att odla och försöka att få så mycket och så lång skörd som möjligt. De stackars vissnade grödorna i lådan i växthuset klipper jag ned och lägger ny jord ovanpå. Nu jäklar ska här bli nya godsaker!!


Spenat, mangold, rädisor, vinterportlak och machetsallad.
Temperaturen i växthuset var så extremt behaglig att jag fick ta av mig vinterjackan, det räckte gott och väl med en skön tröja där ute. Växthustermometern visade +7,9 °, snacka om att det var en vårskön känsla! Yngsta dottern var rar och kom ut med en varsin mugg te för lite härligt fika och för att även hon skulle få njuta av lite vårvärme.


Nu blir det lite ivrig väntan på att få skörda god sallad och härliga rädisor, hoppas hoppas det kommer något!! :)

Kronärtskocka, tomat, chili m fl väntar på sommaren!

April
Det fungerade verkligen med att vårvinterså i kallt växthus! Nåja, kallt så in i bomben under nätterna var det ju i mars, under dagtid kom dock temperaturen upp på plussidan under dagtid där, så till slut grodde det jag sådde den 3/3. Det tog i runda slängar ungefär 3-4 veckor innan det hände något, men sedan kom det så fint. Nu är det snart dags att skörda av den allra första sådden för i år...

Allt har börjat titta fram och det växer fort nu, snart dags för skörd.

Motorvärmaren har fått flytta ut till växthuset nu, så att den kan gå på om temperaturen sjunker ner mot +4° nattetid. Det har fungerat bra de nätter det varit på minussidan och jag har låtit olivträdet, mandarinträdet och det lilla citronträdet jag fått från mamma i år flytta ut dit nu. Dock är de även väl omsvepta med fiberduk, då solen lätt bränner sönder dem annars. Det gäller även för de övriga sådder som jag vågat flytta ut (mestadels tomater, men även kronärtskockorna). Duken skyddar ju både mot solens brännande, men även som ett extra skydd mot kallare nätter.

Gustaf tyckte jag gjort en skön säng till honom... tur inte salladen kommit upp.

Olivträdet och mandarinträdet innan täcket är på plats..

Två små mandariner hade kommit till under vintern.
Skörderna i pallkragarna förra året svor jag många gånger ve och förbannelse över. Eller inte själva sådderna då, utan mer för sorken som grävde upp det som kommit upp flera gånger om. Bl a purjolöken blev utsatt för detta och som resultat vägrade den att bli större än en tjockare garnstump. Alltså struntade jag helt enkelt i dem tillslut. Nu när snön försvunnit från pallkragarna upptäckte jag att några purjolökar har överlevt vintern och dessutom börjat växa till sig!! Snacka om att det är något jag tänker vinterodla i år, kände jag bara direkt. Så även i år är sådder med purjolökar på gång, med den skillnaden att jag låter dem växa till sig i krukor först innan de sätts ut, samt att jag kommer även odla några i stora krukor som kommer få stå kvar i växthuset över vintern, för vinterskörd.


Att det fungerar med att vinterskörda purjo från krukor är något jag lärt från Sara Bäckmo. Kan bara varmt rekommendera hennes klipp om odling på Youtube, jag har lärt mig så himla mycket nyttigt därifrån! Gå in på youtube och sök där på Sara Bäckmo, så kommer det upp nästan hur mycket som helst.

2017

Juli

Herregud så torrt det är i år!! Vet inte vad de pratar om på TV4 morgon när de upprepade gånger påpekar hur regnig och kall den här sommaren har varit. Inte är det här i Östergötland regnet landat i alla fall!!

 För ett par år sedan införskaffades det som nog är det bästa på hela tomten - ett växthus.
Bilden togs i mars 2017
I detta underbara uterum, för det är vad det faktiskt mer fungerar som, drivs det upp frön i massor och säsongerna förlängs härligt genom att det går att sitta där både tidig vår, som långt in på hösten. Det är en helt underbar investering vi gjorde där!

Jag har fått ge upp frilandsodling. Eftersom vi nästan enbart har sand på den här tomten, har det bästa alternativet varit att odla i pallkragar.
Dock har årets pallkragar, som fick allt från härlig isbergssallad till kronärtskockor, inte kunnat leverera som de borde kunnat göra, med tanke på de kraftigt påbörjade plantorna från växthuset som jag kunde sätta ut. Varför? Jo, tre gånger grävde något upp VARJE jäkla planta!! Min första tanke var grävling som letade larver och maskar. Men när även de pallkragar som innehöll kålväxter och som hade fiberdukstält över sig, visade sig vara helt uppgrävda och kringkastade under fiberduken, kan det inte handla om så mycket mer än sork. Förbaskade odjur. Lite har dock klarat sig, men inte på långa vägar så mycket som behövdes för att vi skulle kunna bli självförsörjande på grönsaker över sommaren. Ja fy tusan så arg jag är på detta lilla odjur!

Lite blomfägring finns i alla fall och i växthuset frodas tomatplantor, aubergin och druvgurkor, så helt synd om oss blir det inte ;)

Mycket spännande kommer där den stora granen togs ned.

Vallmon verkar ha korsat sig hej vilt!


Några pumpor har överlevt sorkattacken.

T o m komposten blommar i år :)


Vår lilla oas.

Druvgurka.

Bifftomat i stl melon!

Frösådd Pelargon. En helt underbar färg!


2013


Juli

Den ursprungliga vita krukrosen har i år fått en helt annan färg

Bondbönorna har börjat ge ifrån sig en riklig skörd

Squashen växer och frodas
Humlorna älskar den blommande lavendeln......

... för att inte tala om hur galna de är i oreganon!!

Mina frösådda Tigerella tomater har börjat att blomma

April

21/4

Den här vintern höll oss verkligen i ett järngrepp! För bara en vecka sedan var hela tomten fortfarande täckt med 35 cm tjock snö, men så kom då äntligen lite sol, värme och varmt regn och häpp, så försvann snötäcket från trädgårdslandet och pallkragarna. Jag började att rensa och förbereda inför vårens sådd i pallkragarna idag, men i de flesta satt tjälen fortfarande kvar. Det var en som hade börjat släppa greppet och se vad jag fann däri:


 Underbart goda! En hel radda finns kvar i jorden till ett senare tillfälle. De enda som inte klarat vintern, var några vita morötter som stod ut mot en kant, de hade ruttnat. Vet inte om de kanske är känsligare. Jag sådde alldeles för tätt förra året, igen, kan man se på de morötter som fick flera "ben". I år ska jag sätta fröna ett och ett, för gallring fungerar helt uppenbart inte. Hur som helst så är de precis lika goda, trots att de är väldigt osnygga :)

T o m Julrosorna som annars brukar kunna blomma under ett tunt snötäcke, har låtit vänta på sig i år. Men i gengäld verkar det bli en otrolig blommängd:Det händer mycket i trädgården nu och fort dessutom. Man får vara ute hela tiden för att kunna hinna vara med om när allt kommer igång. Mina mini irisar har stuckit upp sina randiga knoppar ur jorden och de svullna, klarröda rabarberknopparna lyser kaxigt i solen. Det här är den bästa tiden!
Projekt damm

2012


Juli


Lite har hänt i trädgården, trots att allt stannade av när det blev hösttemperaturer och mängder med regn istället för sommar. Bondbönorna, det nya i trädgårdslandet för i år, har kommit upp fint och gett en bra skörd. Det är dessutom bara början, det finns hur många kvaddlar som helst som är på snabb tillväxt kan man se.
Det blev massor av havtornsbär som bara väntar på att få mogna nu. Vilken lycka!Vi har vilda hallon som växer i en del av trädgården. Det är väl fördelen med att ha en stor tomt, som man inte riktigt hinner med... just att det kan komma en massa godsaker då ;)

Jag tog kärnor från butternut pumpan jag köpte i vintras och provade att sätta dem i år. Vilken lycka, det har blivit stora plantor med små vackra gula blommor. Nu återstår det att se om det blir några pumpor av blommorna bara :) Melon plantorna är också stora och fina, men där finns inga blommor ännu.


Butternut pumpa

Melon

En liten tapper ros blommar under skyddet av mini blodlönnen.


27/5

Det har börjat hända massor i trädgården nu och frösådderna har börjat att spira så smått. Det är en ren fröjd att vara där nu och jag har nästan ingen lust att gå in när kvällen kommer. Det är bara myggen som tvingar in en till slut!

Det här skumma tältet ruvar på majs

Potatisen har börjat titta upp

Bondbönorna som står mellan potatisarna kommer så fint

En enda liten klen kikärt överlevde

Borlottibönorna är däremot inte klena!

Kerrian lyser så grannt

Buskarna vid staketet har börjat växa ihop som jag vill

Vit dvärgrododendron

Min alldeles egna trädgårdsslav!


Klematis har slagit utJag är så sugen på att allt ska växa upp nu så att man kan börja skörda. Salladen och rädisorna har i alla fall kommit så långt att det går att börja plocka av dem. Vilken lyx!

Maj

Det är så vackert ute så det nästan gör ont nu. Alla olika nyanser av grönt fullständigt tar andan ur en. Det är den här årstiden som i alla fall jag uppskattar att vi har de här årstidsväxlingarna. Efter snö, kyla och isande slask uppskattar man så mycket mer det som börjar spira i naturen. Jag tror inte att man skulle kunna uppskatta växtligheten på samma sätt om det alltid vore någorlunda varmt och soligt.

Forsythian är så gul att det nästan gör ont i ögonen!
Vita lyktan jag fick av mamma, matchande kruka från svärmor :)

Knopp i löjtnantshjärtana


Krikon-blom

Redan knopp i klematis


Åh, Kungsängsliljan kom upp i år med!Ormöga
Svartplommon
Jag får nästan dåligt samvete när jag ser de här små blommorna i svartplommonbusken, eller snarare det som skulle varit en buske om jag beskurit den. Jag får helt enkelt ta tag i det i sensommar.
April Jag gillar definitivt inte april väder. I alla fall inte när det är soligt och så varmt ena veckan, så att frösådderna kommer igång, det lilla "plastpåse" växthuset sätts upp och man har hunnit sätta alla de där spännande fröerna från Impecta, Odla och vart de nu kan vara införskaffade ifrån, och så veckan efter är det snöstorm igen! Jag var alltså alldeles för snabb i år igen. Den där längtan efter egenodlade grönsaker och prunkande blomrabatter har hunnit bli helt desperat efter en hel vinter, så det går bara inte att hejda sig när våren glimtar fram helt kort. Jag får helt enkelt sitta och drömma över bilderna från förra sommaren och fundera vidare på fortsättningen av alla de trädgårdsprojekt som påbörjades i höstas....
På bara några dagar har mini irisarna jag satte i höstas kommit upp. Helt otroligt med tanke på att det har varit gravt aprilväder ett tag nu. Men de få dagarna med värme har visst gjort sitt till i alla fall. Så lycklig man kan bli :)

Iris Katherine Hodgkin

24/4-12
Vårsådderna är på G och ogräsrensning är påbörjad. Det härliga vårvädret idag inbjöd till att arbeta i trädgården och jag sådde lite purjolök, sallad och rädisor i drivbänken med fönster. Hoppas att fröerna var okej, det var de som blev kvar från förra året som jag använde mig av idag. Det blir spännande att se om ett par veckor om det fanns något liv kvar i dem.


Jag var förbi på Blomsterlandet på f m och köpte en hallonbuske - "mormorshallon" och några lavendelplantor. Med kaffekoppen nära till hands och de nya trädgårdshandskarna redo, var det bara att peta ner växterna i den sedan några veckor tillbaka "förpreparerade" pallkragen. 

Nya, snygga handskar - ett måste ;)


Salvian och dragonen som stått ute i en kruka över vintern, verkar mot förmodan ha klarat sig. Dragonen kommer upp som små nya skott och salvian har skjutit nya, pyttesmå blad. Jag klippte ned salvian så mycket jag hade hjärta till (vill ju inte klippa bort allt det som plantan faktiskt nyss skjutit fram) och planterade de två kryddväxterna i samma pallkrage som hallonbusken och lavendeln. Nu är det bara att hålla tummarna för att allt etablerar sig.

En späd gräslök tittar fram längst fram i mitten med..


Havtornsbuskarna har överlevt vintern också till min stora glädje. Hanplantan har massor med "kottar" nu. Hoppas så att det ska bli en massa smaskiga bär senare i sommar!

Romeo är full med "kottar"


mars

Det var ju så härligt ett par veckor, med värme och sol. Vinterjackorna åkte in i förrådet och vårjackorna kom fram. Härliga vårblommor vid trappan. Vinterjackorna har kommit fram igen i snöstormarna som viner allt som ofta igen (även om snön som tur är inte ligger kvar något vidare nu), men de små vårblommorna står där så tappert och talar om att snart så, snart kommer värmen för att stanna....Julrosen blommar helt otroligt!


2011
April

Jag fick en Julia, Havtornsbuske, av mina vänner i 40-års present. Hon vill gärna ha en Romeo alldeles i närheten, så jag var snabb att skaffa honom med. Väntar med iver på att det kanske ska kunna ge något i år. 
Maj

Åh, körsbärsträdet stod i full blom och gav för första gången massor med bär som vi fick ta del av innan fåglarna ätit upp dem.Juni

När vi flytttade in för 11 år sedan, fanns här en liten pion. Den stod alldeles nedanför en av de enorma granarna vi har och var på väg att ge upp livet. Jag flyttade den andra året till en annan plats och förra året blommade den för första gången, två underbart vackra, fyllda blommor. Åh vad jag håller tummarna för att det ska bli blommor i år med på den!


Jag satte Borlotti bönor för första gången förra året, och det tog inte alls lång tid innan de börjat att växa till sig. En ganska riklig skörd blev det av dem och i år har de en given plats bland grönsakerna. Här har de precis börjat att sträcka upp sig där i förgrunden.


Lite nya perennrabatter blev anlagda med. Det känns som om det inte kan bli för många :)Vi fick hjälp att fälla en hel del träd på tomten tidigare på våren. Det tog ganska lång tid att såga och klyva upp allt, men vi hade god hjälp av min syster och svåger samt Anders föräldrar, så i juni hade vi fått klart på allt och vedboden var tvärfylld. Ett par sådana här sockertoppar fick det bli med.Augusti

Kan inte hjälpa det, men när vi kommer till augusti och svampsäsongen börjar, då lever mer eller mindre jag i skogen! Det finns väl inget så underbart som all denna härliga, vilda svamp vi har här i landet. Varje år är jag lika tacksam för att jag föddes just här, där man kan gå ut i skog och mark, precis som man vill och bara plocka all denna underbara svamp. Kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp, smörsopp, taggsvamp o s v, o s v.... 
När det kommer till att rensa svampen är jag helt klart för barnarbete ;)


2 kommentarer:

  1. Jag längtar till lite längre fram på våren när man kan riva tag i saker och ting ute. Just nu går ja mest och fryser.....brbrbrbrbr. Alla bilder ger lite inspiration för att börja igen. Jag är lite sugen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kliar helt klart i odlarfingrarna nu :)

      Radera