Tips och idéer

Allra först vill jag tipsa alla de nya allergikerna om Celiakiförbundets hemsida, där man kan få mycket tips, råd, stöd och nyheter av allehanda slag: http://celiaki.se/
Där kan även barn och ungdomar gå med i Scuf, ungdomsförbundet, som anordnar massor av kul aktiviteter. Suveränt för barn och ungdomar att få en möjlighet att träffa jämnåriga med samma diagnoser och dessutom att träffas och kunna äta av det som bjuds utan att behöva få något annat än alla andra.
Emmy och Emil var för några år sedan t ex i Gränna med Scuf och fick göra egna polkagrisar. De var ett helt litet gäng ungar där då och hade jättekul :)


Lite brödbakstips


Just matbrödet är väl kanske det som blir mest kännbart och som man först tänker på när gluten behöver uteslutas ur kosten. Det blir en annan konsistens på brödet, så är det bara och det är inget att sticka under stol med, men därmed inte sagt att brödet behöver smaka illa! Några tips på vägen mot ett gott glutenfritt bröd: degen SKA vara kladdig och ganska lös. En glutenfri deg som känns som en "vanlig" deg, ger ett hårt och kompakt bröd och det är ju inte speciellt gott. För att hantera den här lösare degen, kan man antingen göra det som formbröd (vilket är det absolut bästa att börja med när man börjar baka), men det går naturligtvis även att baka ut bröd som behöver hanteras,  på ett relativt enkelt vis. Antingen klickar man ut med hjälp av skedar, en del spritsar ut degen, men det är något som jag själv tycker blir aningen för baltigt, eller så blöter man händerna med vatten innan man bakar ut sina brödbullar (det är något jag oftast använder mig av när jag ska platta eller "trilla" bröd). Det viktigaste är ändå att man vågar försöka och vågar göra misstag - det är ju som bekant av misstagen man lär sig och tillslut har du hittat just ditt favoritsätt att hantera kladdet på.

Något annat som jag inte kan vara utan när jag bakar så är det min non-stick brödkavel, en siliconbelagd kavel och det återanvändbara bakplåtspappret, även det av silicon, som jag använder som bakduk. De är helt enkelt oumbärliga när det kommer till degar som ska kavlas! Det finns ju bakdukar från bl a Tupperware man säkert kan ha stor nytta av, men det här bakplåtspappret blir betydligt billigare, jag köpte mitt på City Gross för inte alls så många tior och det håller i princip hur länge som helst, om man inte gör som jag och skär en deg med vanlig kniv för det höll det inte för :) Brödkaveln köpte jag på Nordic, och den är en lila och mycket tjusig sak.


Vanliga missar:

När Emil fick sin diagnos celiaki som 1-åring, var vi så desperata efter alla hans diarréattacker, så när läkaren sa att vi så smått kunde börja med glutenfri kost till honom fram till att vi fick tid hos dietisten började vi naturligtvis samma dag. Då fanns det inte alls lika mycket bra produkter som nu och brödet var definitivt inte något roligt. Men vi fick höra att det blev mycket godare om man rostade brödet, vilket stämde mycket bra, så det gjorde vi naturligtvis. Vi var mycket noggranna med att läsa på allt så att han inte skulle få i sig något fel. När vi kom till dietisten kunde vi nöjda berätta att vi redan börjat med hans kosthållning och att det gick mycket bra, inga missar så långt..... trodde vi. Första frågan blev "vad använder ni för brödrost?" "Öh, vår vanliga förstås! " Och det var första missen som nästan alla gör menade hon med ett leende. Det finns brödsmulor kvar i brödrosten som kan följa med det glutenfria brödet upp och lite "vanliga" smulor varje dag, förstör snart det tarmen kanske hunnit börja läka ut. Attans! Så det blev att åka och köpa en egen brödrost till honom. Sedan, när jag småningom börjat att baka eget glutenfritt, införskaffades en egen brödkavel med. Vidare, naturligtvis var det väldigt noga med att alla stekpannor och andra tillagningskärl var helt rena från fastbränd mat som kunde innehålla gluten. Så vi skrubbade allt rent ordentligt och kokade ur en gjutjärnsstekpanna som fick bli vår glutenfria panna.

Vartefter kommer allt sån´t naturligt utan någon större eftertanke. Det viktiga när man lagar olika mat är att man gör det i rätt ordning. T ex häll av den glutenfria pastan först och den vanliga sedan. Vi har ett rostfritt durkslag till det som tål hög värme i diskmaskinen. När man bakar olika slags bröd hemma och det är nödvändigt att baka båda sorterna samma dag, börja med det glutenfria och få undan det först innan du börjar med vanligt bröd, så att inget mjöldamm ska hamna i det glutenfria och A och O är ju förstås att göra rent så inga lömska rester av gluten ska finnas kvar :)

Det är alltså inte så svårt att hålla isär vanligt och glutenfritt, det gäller bara att tänka till lite. OCH en miss någon gång brukar inte vara farligt (det beror naturligtvis på hur känslig man är, precis som med alla allergier!), det är när det är små missar varje dag det inte är så bra. 

För oss har det redan från början varit enklast att laga till mat som blivit naturligt glutenfri, för att slippa att laga olika mat. Det är pastan och brödet vi hållit olika bara. När sedan våra allergier har utökats, har vi fortsatt att anpassa maten så att alla kan äta av samma för enkelhetens skull. En positiv bieffekt detta har haft med sig är att när både Anders och jag varit på hälsoundersökningar och tagit kolesterolprov, har proven varit utmärkta (trots att ingen av oss är någon sylfid), mycket förmodligen tack vare att vi inte använder vanliga mjölkprodukter utan havrebaserade mjölkersättningar. Det tackar man ju för ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar