Budapesttårta utan gluten, mjölk och nötter


5 äggvitor
3 dl socker
120 g solroskärnor
1 dl glutenfri mjölmix
2 msk kakao

Fyllning:

3 dl Carlshamn luftig visp
valfri frukt/bär. Jag brukar använda jordgubbar, frysta eller färska spelar ingen roll.

Garnering:

Florsocker
Smält 70% choklad

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa hela tiden. Blanda solroskärnorna med mixen och kakaon, vänd sedan ned detta försiktigt i marängsmeten.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten i ett jämnt lager över hela papperet.
Sätt in plåten i 170 grader varm ugn i cirka 15-20 min, beroende på ugn tar det olika lång tid.
När marängen gräddat färdigt, stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper på ett jämnt underlag, dra bort det som den legat på direkt och låt marängen kallna med en långpanna över.
Vispa Carlshamngrädden (den är som en tjock klump när den kommer ur paketet) så att den blir luftig och fin. Bred "grädden" över marängbotten och skiva sedan över t e x jordgubbar, eller använd de traditionella konserverade mandarinklyftorna. Jag använde mig den här gången av lite frysta jordgubbar som fanns i frysen, som jag tinade och fördelade i lite mindre bitar, samt en liten burk skivad ananas som jag finhackade och blandade med jordgubbarna. Mycket gott!
Rulla sedan ihop tårtan från långsida till långsida, använd bakplåtspappret som hjälp att rulla den med, den spricker gärna lätt men det gör inte något. Pudra sedan över lite florsocker med hjälp av en t ex en tésil och ringla över lite smält choklad. Klart att servera!


Rulla med hjälp av bakplåtspappret

Färdig och dekorerad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar