fredag 10 augusti 2018

Päronmos

Idag när vi var i stallet var svägerskan i full färd med att plocka päron som låg på marken, från ett träd som bar faktiskt hur mycket frukt som helst! Dock, menade hon, var det inte päron som gick att äta som de är, de är små och stenhårda och eftersom det inte finns en chans i världen att ta hand om allt själv, gick det skottkärror med fallfrukt ut i skogen till vildsvinen och grävlingarna. Hästarna mår inte bra av att äta päron, så de får helt enkelt stå över... Svägerskan hade själv gjort ingefärspäron förra året, men hade massor kvar, så hon tänkte inte ta hand om så mycket själv i år. Det är en gammal päronsort som man förr i tiden kokade gröt på. Mhm, tänkte jag, perfekta till mos!! Så det blev en stor plastkasse med päron som plockades och som fick följa med oss hem.


Jag provade att göra en sats päronmos först, för att se hur det fungerade och det blev så himla gott att jag direkt gjorde en sats till som ska frysas in i påsar.

Jag gjorde så här:

  • 1 kg skalade och urkärnade päron (alltså 1 kg efter att de skalats och kärnats ur). Jag klyftade dem och la dem i en bunke med vatten med lite limejuice i under tiden jag skalade, då de lätt hinner bli lite bruna annars. Det är ett riktigt pill-göra det här med stenhårda päron...
  • Klyftorna lades i en kastrull tillsammans med 1/2 dl vatten, 3 dl socker, 1/2 tsk vaniljpulver (alltså mald vanilj och inte vaniljsocker) och 2 msk limejuice. Använd en bit vaniljstång om du inte har vaniljpulver.
  • När det kokat upp, lät jag dem sjuda i ungefär 10 min under lock och under övervakning då det kokar över superlätt.
                                                 
  • När klyftorna hade mjuknat tog jag fram stavmixern och körde sönder det hela i kastrullen till ett löst mos.
  • Jag lät moset sjuda ytterligare cirka 4 min men utan lock den här gången, för att det skulle få en chans att tjockna till lite mer. 
  • Sedan fick det hela svalna innan det fördelades i mindre fryspåsar till frysen och en burk till kylen.
                                                     

Sedan är det bara över en halv kasse päron kvar att fundera över då. Tror det får bli ingefärspäron av en del av dem, men det får anstå till i morgon.
                                           Inga kommentarer:

Skicka en kommentar