onsdag 8 augusti 2018

Glutenfria vårrullar 12 st

Idag kom så den olidliga hettan tillbaka igen - Afrika hettan. Får se om den bara är här en dag som utlovat, det känns för min del som om det varit hett nog för den här sommaren.

Det blir extra svårt att komma på något till måltiderna när det är så här tycker jag, man vill ju vare sig ha plattorna eller ugnen igång något att tala om, och totalt grillförbud är det ju fortfarande (ett suveränt bra beslut måste jag säga!!). Idag till lunchen fick det bli några kalla, lättsmälta "vietnamesiska" vårrullar. Jag kallar dem vietnamesiska då de görs på rispapper och med betydligt mildare smaker än de thailändska "vanliga" vårrullarna (som vi glutenfria då inte kan äta..)
Till 12 st gjorde jag så här:

Börja med att koka upp vatten i vattenkokaren som du sedan häller i en skål.
 • 5 stycken mangoldblad som jag finstrimlade, från krispiga stjälkarna till bladen.
 • 1 mellanstor morot, finstrimlad för hand för att få lite crunch av dem.
 • cirka 4 cm gurka, finstrimlad.
 • 1/2 dl naturella cashew nötter, hackade.
 • 1 burk salladskrabba.
 • 2 nystan glasnudlar, blötlagda och när de var mjuka klippte jag dem i mindre bitar.
 • 2 msk limejuice.
 • 12 st ark rispapper, uppblöttnade efter hand som de skulle göras.
Jag blandade samman själva "salladen". Doppade sedan ett ark rispapper i taget i det uppkokade vattnet, som fått stå och svalna lite i en skål under tiden som innehållet till vårrullarna gjordes.
På varje uppmjukat ark lade jag sedan lite drygt 1,5 msk av glasnudelsalladen och vek sedan in cirka 3 cm av överdelen, "puttade" försiktigt med hjälp av den övervikta kanten ihop fyllningen till en avlång sträng och vek sedan in sidorna, innan jag rullade ihop.
Det är ett ganska pilligt och lite kladdigt företag och man får vara ganska lätt på fingrarna för att inte rispappren ska gå sönder.

Till det här gör man en dippsås:
 • 1 dl sweet chili
 • 2 msk tamari sojasås (glutenfri)
 • 3 msk limejuice
Vispa samman med en gaffel eller liknande och fördela i små skålar (tänkt till 4 pers.) Antingen doppar man sina vårrullar i detta innan man tar en tugga, jag tyckte det var betydligt lättare och lika gott att ringla lite dippsås över mina vårrullar, innan jag högg in med gaffel och kniv (på vulgärt och västerländskt manér).

Kvällsmaten/middagen fick bli lika lättlagad den: kokt färskpotatis (kokad i MASSOR av dill med kronor), tunt skivad och kall kassler och en kall sås gjord på en halv, färsk och hackad ananas, en burk pizzasallad (som blev över från gårdagens utsvävning med köpe-pizza), några msk turkisk yoghurt, lika många msk majonnäs och cirka 1 tsk salt, några drag med pepparkvarnen. Så sjukt gott! Och nu har vi ju även lyxen med att plocka solmogna tomater i trädgård och växthus, samt hemodlad sallat, vilket fick bli ett självklart tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar