söndag 22 juli 2018

Glutenfri skörde-pastagratäng

Nu är det äntligen skördetider! Ärtorna har börjat ge ifrån sig välfyllda baljor med perfekta ärtor, mangolden i olika färger vill bli plockad av för att ge mer blad. Purjolöken som såddes i år har så smått börjat se ut som en väldigt tunn variant av purjolök, men jag har fått lära mig att klipper man av den gröna blasten, går energin åt till att få själva nederdelen stor, istället för att det blir en massa tunna blad. Så följaktligen klipper jag av de gröna purjobladen och använder i matlagningen under tiden jag väntar på att det ska bli en stor och färdig lök. Perfekt!
Idag blir det en glutenfri pastagratäng till middag, gjord på lite nyskördat hop-plock från trädgårdslanden. Jag skriver inga mängder här, då det är enkelt att göra sin egen variant av skörde-pastagratäng, med vad man själv har och tycker om. Använd gärna det jag plockat i min gratäng som lite inspiration den som vill...

Ja jag är ju inte fotograf då.... Gott i alla fall!

  • Jag kokade några slattar av olika glutenfria pasta sorter, eftersom jag bara hade små mängder kvar i varje påse: någon deciliter fusilli av grovt rismjöl, glutenfri Casarecce (Ica:s egen) och ett knippe glutenfri spagetti från Semper, som jag bröt i små bitar innan kokning. 


  • När de kokat färdigt hällde jag pastan i en stor bunke och blandade i skörden för dagen: strimlad mangold, ett par strimlade blad palmkål, det gröna från ett par små purjolökar - finstrimlat, första färdiga bifftomaten i mindre bitar och cirka 1 dl nyspritade gröna ärtor.


  • Ner i detta blandade jag sedan 1 burk ricottaost, 2 st ägg (från svägerskans gård, alltså ekologiska då) och lite riven parmesan. Jag tog några tag med pepparkvarnen och en gnutta salt och blandade om. Hällde upp det hela i en smord gratängform och toppade med lite extra riven parmesan.
  • In i 200° varm ugn i cirka 25 min. 
Nu fungerar ju det här utmärkt som ensam huvudrätt, men vi har "chicken steak" i kylen som måste tillagas idag, så dem steker jag som tillbehör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar