lördag 9 juni 2018

Glutenfria rabarber- och jordgubbsbullar cirka 26 stTidningen Buffé hade ett recept i senaste numret på somriga bullar som de fyllt med en rabarber- och smörfyllning och som de gjorde en kolasås till. Agnes och jag blev sugna på att prova, men gjorde en lite egen variant på glutenfri bulldeg och en kräm på rabarber som sedan toppades med tunt skivade jordgubbar, innan det rullades ihop. Vi skippade kolasåsen och nöjde oss med ett tunt lager florsocker över de avsvalnade bullarna.
Gode värld vilket kladdigt företag det blev!! Men så värt det. Det blev verkligen en bulle med sommarlätta smaker! Dock gör jag inte om det här inom de närmaste dagarna i alla fall ;)

                                        


Ingredienser

Bulldegen;
50 g jäst
100 g margarin
5 dl laktosfri mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl strösocker
12 dl glutenfri finmix
Smält margarinet och häll i mjölken, låt bli fingervarmt. Smula jästen i en degbunke. Häll över degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt socker och fiberhusk, rör om och låt stå några minuter. Tillsätt finmixen och blanda till en slät deg.

Rabarberkrämen:
cirka 500 g rabarber
2,5 dl socker
Skiva rabarbern och lägg i en kastrull, tillsätt sockret och låt rabarbern sakta koka sönder och bli till en kräm (dock med lite bitar i). 

150 g margarin
1 dl ljust muscovadosocker

några jordgubbar att skiva tunt 

  1. Börja med att koka rabarberkrämen.  När rabarbern kokat sönder, häll upp rabarbern i en skål och låt den kallna i vattenbad.
  2. Gör den glutenfria bulldegen och låt den jäsa . Vi fick ut 26 bullar av denna sats, dock blev de STORA då...
  3. Blanda 150 g margarin med 1 dl ljust muscovadosocker, rör ihop till en smidig smet. Häll sedan upp cirka 3 dl av rabarberkrämen i en finmaskig sil och låt lite av vätskan som är kvar rinna bort en kort stund. Blanda sedan den avrunna rabarberkrämen med margarinröran och blanda runt till en smidig och ganska lös smet.
  4. Dela degen i två halvor. Kavla ut halva degen till en rektangel som du häller på hälften av rabarbersmeten och breder ut över halvan. Skiva jordgubbar tunt och lägg över rabarberkrämen. Sedan kommer det trixiga; rulla ihop från långsidan, till en tjock rulle, som sedan skärs i cirka 3 cm tjocka skivor. Här är det bra om du har förberett en plåt med bullformar redan, eftersom man liksom får "skopa" upp skivorna försiktigt så att inte innehållet rinner ur direkt och snabbt få ner bullarna i formar. Det är som sagt kladdigt och man får torka rent arbetsytan innan man kavlar ut nästa halva och gör lika med den. Pensla bullarna direkt med uppvispat ägg.
  5. Låt bullarna jäsa runt 15 min. Sätt sedan in plåten i 250° varm ugn på mitten falsen i cirka 10-12 min. Våra bullar var stora så de fick stå inne i 12 min.

                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar