torsdag 8 mars 2018

Stora bakardagen - glutenfria baguetter m m


Glutenfria baguetter, frasiga och härliga!

Nehej, våren tänkte vänta lite till med att nå fram till oss här strax nedanför mitten av detta avlånga land. Ett lätt snöfall, det var i alla fall vad jag tyckte det såg ut som, när jag åkte iväg för ett par timmar sedan för att införskaffa lite bakingredienser. Men det visade sig snart vara lite värre än så. Bilköer (skönt i alla fall att nästan alla har insett att vintern innebär en försiktigare körning), avåkningar och stopp i långa backen upp på vår flera km långa väg hem. Nästan så att svordomarna ville övergå i förtvivlan innan jag väl kunde svänga in på vår tomt.... Så idag blir det inga fler bilfärder för min del. Vilken himla tur att jag är ledig! :)
Så vad roar man sig med istället då? Jag tänkte storbak faktiskt och har satt en deg på jäsning till glutenfria baguetter. Degen är som de flesta glutenfria degar sanslöst kladdig och man blir lite lätt hysterisk över hur det fastnar på fingrarna, men de är sååå värda besväret. Jag brukar ju hantera dessa kladdiga degar med rapsolja på händerna och det gör jag även till denna deg när jag hanterar den.Under tiden den jäser bakar jag lite "Skånepepparkakor", även de glutenfria. Jag hade en glutenfri pepparkaksdeg kvar i frysen sedan i julas, av Frias deg (jag tycker den både är god och ger väldigt lättbakade pepparkakor), som jag hade tagit fram och lagt i kylen helgen som var. Då var ingen av oss sugen på att baka pepparkakor, och jag tänkte nu att just de traditionella figurerna vill man ju kanske inte ha nu när man bara väntar på våren, men just Skånepepparkakor tycker i alla fall jag passar hur bra som helst året runt. Så, jag rullade degen till en tjockare rulle 4-5 cm i diameter ungefär och skar 1 cm tjocka skivor. In i 200° varm ugn, mitt i ugnen i 10 min och så har man vansinnigt goda, glutenfria Skånepepparkakor, kan varmt rekommenderas.

Precis som de ska vara - frasiga utanpå och mjukare inuti!


Har även lovat de "icke glutenfria" medlemmarna i familjen att jag ska baka hålkakor till dem, så det får det bli sedan också, dock viktigt att städa undan allt det glutenfria först, så det inte råkar komma något vanligt mjöldamm med gluten på det glutenfria.

Ha nu en fortsatt bra dag alla och hoppas att våren kommer till oss snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar