tisdag 20 mars 2018

Skåprensar-pizza...

... ett i mitt tycke gott sätt att ta hand om överblivna rester i kylen på. Vi har diverse slattar av allt möjligt nu i kyl och frys, så det blir en spännande panpizza till middag ikväll ;)För något år sedan gjordes det pizzor på TV4 morgon, och jag tror minsann det var "äkta" italienska kockar som gjorde olika pizzor, varav den ena tipsade om att använda mjölk i degspadet till pizzadegen istället för vatten. Jag testade och har inte gjort på något annat sätt sedan dess. Den här pizzabotten täcker en långpanna och blir dessutom lite tjockare, typ panpizza:

50 g jäst
1 dl olja eller 100 g smält margarin
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk ljus sirap
420-480 g glutenfri finmix (alltså cirka 7-8 dl)

Blanda degen på sedvanligt sätt. Låt jäsa 20-30 min.
Häll ut degen på bakpappersklädd plåt och kavla försiktigt ut den.

Jag brukar ta mild ajvar relish och breda över botten, innan den får åka in i 250° varm ugn och förgräddas i cirka 8 min.

Jag kavlar ut helt opretentiöst, den är faktiskt hemgjord...


Ta ut ur ugnen, lägg på valfri fyllning och sätt in i ugnen under ytterligare 10-15 min, eller tills den fått fin färg.Det vi hade i kyl och frys idag var en lite skvätt riven ost av någon sort i frysen, en liten gräddost-sula i kylen som fick bli finriven, en bit grillad kyckling från helgens premiär-grillning (så gott och så härligt!), champinjoner, röd lök, zucchini, marinerade soltorkade tomater, majskorn och några sparrisstänger. Det är bara att gå Kajsa Warg all in!!

Och medan jag väntar på att pizzan ska bli färdig i ugnen, häller jag upp ett glas sprudlande rosé i ett av mina fina coupeglas jag hittade för några få kronor på återvinningen. Ett rosévin av en sort man med gott samvete kan unna sig en tisdagkväll ;)Coupe på er alla och ha en härlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar