söndag 4 mars 2018

Glutenfri kaffekrans + bullar

Utav den här satsen glutenfri deg fick jag ut 19 bullar och en kaffekrans.
Degen:
50 g jäst
100 g margarin eller smör (jag använder margarin)
5 dl mjölk (använd det du tål, "vanlig", laktosfri eller havredryck)
1 äggula
1 dl strösocker
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
cirka 880 g glutenfri mix (eller ungefär 1,5 liter, spara 1 dl till utbakningen)

Fyllning:
200 g mandelmassa, grovt riven
1 äggvita
75 g margarin (25 g till mandelmassan, 50 g delad till båda utkavlade degdelarna)

Garnering:
pensla med 1 uppvispat ägg
pärlsocker


  1. Smula ned jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt (37°). Häll degspadet över jästen och rör om tills det löst sig. Tillsätt 1 msk fiberhusk, rör om och låt svälla cirka 5 min.
  2. Tillsätt äggula, socker, salt, kardemumma och den glutenfria mjölmixen. Spara 1 dl mix till utbakningen. Låt degen jäsa 30 min under bakduk.
  3. Riv mandelmassan och rör ut den med äggvitan och 25 g margarin.
  4. Ta upp degen och knåda den lite försiktigt. Dela degen i två lika stora degar. Kavla ut den ena delen i en stor rektangel. Bred på hälften av det margarin som finns kvar och bred sedan över hälften av mandelmassan. Rulla ihop via långsidan (som en rulltårta) och forma den till en ring. Lägg ringen på bakplåtspapper och klipp djupa, cirka 4 cm breda jacka runt hela ringen. Lägg deghacken växelvis åt höger och vänster. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Gör lika med nästa deghalva, men istället för att göra en krans skär degrullen i 3 cm breda bitar och lägg i bakformar på en plåt. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  5. Jag låter kransen jäsa ovanpå spisen i ungefär 20 min, sedan in i 200° varm ugn, på nedersta falsen i cirka 20-25 min.
  6. När kransen är ute, höj temperaturen i ugnen till 250° och när ugnen är i rätt temperatur sätt in bullarna mitt i ugnen, cirka 10-12 min. Håll lite koll när du tycker bullarna har fått fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar