lördag 23 september 2017

Sushi på svenska

Ledig lördag och dags för lite sen kvällsmat, då känns det härligt att lyxa till det hela med lite sushi. Hemgjord sushi naturligtvis och för att inte på något sätt låtsas att jag kan det här med asiatisk mat så kallar jag det helt enkelt sushi på svenska. Dock plockade jag fram min gamla samling med asiatiska recept och hittade där en variant på sushi som man formar som små strutar istället för rullar. Det blev en varsin strut och resten rullar...

Riset:
3 dl vanligt grötris (fungerar lika bra som sushiris, men är betydligt billigare)
7 dl vatten

Koka riset på svag värme cirka 25 min.
Ta av från värmen, häll över i en skål och blanda ner dressingen. Rör om och låt svalna.

Dressing till riset:
2 msk risvinäger
2 msk strösocker
3 tsk mirin
1,5 tsk salt

Fyllning i sushi-strutarna:
salladsblad
ris
snabbgravad lax
sås
Såsen:
1/2 dl majonnäs
2 msk chilisås
1 msk soja
1 msk sesamolja (eller rapsolja om inte sesam finns)
Snabbgravad lax:
1 upptinad bit lax (portionsbit) som skärs i så tunna skivor som möjligt.
Blanda samman 3 msk fisksås och 1 msk socker, lägg i de tunna laxskivorna några minuter.Klipp noriarken i en storlek av cirka 14 x 14 cm. Lägg arket med ett hörn pekande mot dig.
Lägg på ett salladsblad. Ta upp cirka 2 msk ris i handen och forma till en rektangulär bit som läggs på salladsbladet. Lägg på  en bit snabbgravad lax och toppa med lite av såsen.
Vik upp hörnet närmast dig och vik sedan in sidorna så att en strut formas som är öppen upptill.Jag gjorde 4 sådana här strutar, resten gjorde jag de sedvanliga rullarna av med en fyllning av strimlad gurka, strimlad salladslök, strimlad avocado och snabbgravad lax.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar