söndag 24 september 2017

Skogssvampgratäng, mjölkfri

Nu fylls frysen på inför vintern i rask takt med allehanda härlig svamp. Men idag tänkte jag att vi måste ju även använda av svampen nu när den är alldeles nyplockad, varför jag valt att göra en skogssvampgratäng till middag.

Jag skriver inga mängder här, utan gör helt enkelt efter hur mycket svamp du hittat och hur många ni är som ska äta.

I gratängen:
mjölig potatis (jag använder King Edward)
1 gul lök
blandsvamp eller den svampsort som du har
salt, peppar
färsk timjan
Oatly imat

Jag började med att skiva upp den färska svampen och fräsa ur vattnet ur den i en stekpanna. under tiden skivade jag upp den gula löken.
När vätskan har kokat ur svampen, häll i lite flytande mjölkfritt margarin i stekpannan, samt löken och fräs alltsammans tills svampen känns lagom "fast". Krydda med salt, peppar och färsk timjan.
Lägg tunt skivad potatis i en form, lite salt och peppar över skivorna, samt ringla lite Oatly imat över dem. Häll sedan på ett lager med svampfräs. Varva sedan på detta sätt med potatis, kryddor, Oatly imat och svamp tills svampen är slut, avsluta då med ett lager potatis och lite Oatly imat.Sätt in i 200 grader varm ugn i cirka 40 min (täck med folie vid behov), eller tills potatisen känns mjuk.

Det räcker gott och väl att servera den här gratängen med enbart en sallad till, men jag valde att steka några laxburgare till vår gratäng idag.

Smaklig söndag nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar