måndag 18 september 2017

Matlådor och smidig ta med matNu är hösten här med allt vad det innebär. Skogen är ett välfyllt skafferi med svampar i år, dock lyser bären med sin frånvaro här, likaså frukten i trädgården uteblev helt..

Vi är tre i familjen som behöver ha med matlådor nu i och med att sonen börjat på högskolan i Linköping och pendlar. Det är ett evigt pysslande känns det som, det här att få ihop matlådor till alla. Idag hade jag ledig dag efter jobbhelg och tänkte tillbringa ett tag med just detta matlådepysslande. De här glas-matburkarna som finns nu är bara såå kanon! Det går att tillaga maten direkt i, för att sedan frysa in när det svalnat. Kan det bli mycket smidigare? Så nu finns det lådor med glutenfri lasagne (enklast att göra alla glutenfria så slipper det bli något tokigt resonerar jag), vi har lådor med kyckling, svampsås, och  medelhavsgrönsaker (jag har den stora lyckan att det faktiskt blivit aubergin i växthuset i år) vilka jag gör av en egen blandning av aubergine, squash och spetspaprika. Ytterligare lådor med fiskgratäng och potatismos. Sedan tänkte jag att det kan ju vara gott att ta med en soppa ibland också, men då behöver man ju något lite matigare till för att man ska stå sig lite längre, alltså roade jag mig med att göra glutenfria mini-calzones, vilka jag fyllde med pizzasås, ost, skinka och våra små och söta körsbärstomater, direkt från växthuset. Men i ärlighetens namn misstänker jag att de här små godbitarna kommer att ta slut fortare än vad man hinner säga matlåda, så vi får se om det finns kvar den dagen det vankas soppa ;)

Nu blir det åter en jobbvecka, men sedan ser jag fram emot helgen då jag planerar för lite goda soppor, någon god gryta och så har jag lovat att vi ska göra lite "gammaldags" kinamat i helgen - ni vet lite goda och såsiga strimlade grönsaksrätter och så friterad banan och glass till efterrätt. Mhm, vi får se hur det blir... är det något som blir lite extra bra lägger jag ut det.

Ha en bra vecka nu alla och mota förkylningsbacillerna med massor av frukt, grönt, ingefära och vitlök. Nej jag vet, det ska inte finnas någon vetenskaplig grund för att det fungerar, åtminstone inte av den västerländska vetenskapen. Att man sedan använt sig av vad naturen kan ge både för bot och lindring sedan urminnes tider, faktiskt både här och bl a i Asien, det tar man ingen hänsyn till.. så fick jag det sagt också!

Ett inlägg här från 2013 innehåller ett recept på lindring för halsont, för den som redan åkt på ett virus nu, så jag passar på att lägga in det här igen:

" Så, drinken mot en ömmande hals var det ja. Hade nog bara tänkt mig att göra ett gott och vitaminrikt mellis till sjuklingen om jag ska vara helt ärlig, men hennes lättnad över hur det lindrade i halsen, visade alltså på en ytterligare bra effekt.
Till 3  glas:

2 ekologiska apelsiner, pressade
1 frusen banan i skivor (ekologisk)
fryst mango i bitar, cirka 1 dl
1/2 dl frysta björnbär
2 cm färsk ingefära, riven och pressa ur saften enbart
2 dl proviva mango
1 tsk lakritspulver (Kung Markattas ekologiska)

Kör ihop alltsammans i blendern, till ett rosa, lite lagom tjockt fluff. Vill man ha drinken lite tunnare, går det att späda med lite vatten. Men Agnes tyckte det var gott och lite lättare att dricka så här, med en förkylnings-ond hals..."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar