torsdag 22 juni 2017

Aubergine med limepesto och fyllda lövbiffarIdag känns det lite som fredag. Det beror förmodligen på att det är jobbhelg för mig hela midsommarhelgen och maken kom hem tidigare idag, eftersom det är "typ fredag" idag i och med midsommarafton i morgon. Alltså blir man ju sugen på något fredagsgott. Agnes och jag tog en sväng in till konstmuséet idag och passade på att handla mat på vägen hem. Efter mycket funderingar kring vad som kunde vara gott, kom vi så fram till fylld lövbiff. Men till det då? Ja ett par aubergine i kylen som snart skulle komma att bli förstörda om vi inte använde dem, fick bli det suveränt goda tillbehöret, med en smaskig limepesto till. Receptet jag länkar till här heter citronpesto, men det går utmärkt bra (nästan bättre faktiskt) att byta ut citronen mot limejuice.
En sanslöst god middag, som dock kräver lite tid och planering, samt städ av nedflottat kök när man är klar, men är så värt besväret!

Lime/citronpesto


Aubergine använde jag två stycken till oss fyra. Skiva den i cirka 0,5 cm tjocka skivor, strö lite salt på båda sidor av skivorna och lägg dem varvat i ett durkslag. Låt stå och vattna ur någon timma.

Under tiden de vattnar ur gör du limepeston och steker lövbiffarna. Jag valde att salt och peppra lövbiff skivorna lite försiktigt och bredde sedan på en färskost med vitlök och örter. Vik dubbelt och stek på medelvärme tills de fått lite fin yta. Lägg dem sedan i en form i mellan 75-100 grader varm ugn, tills övriga rätten är färdig.

Torka sedan auberginskivorna med lite hushållspapper och stek dem i rikligt med olivolja på medeltemperatur. De ska bli gyllene och härliga. Lägg dem sedan att rinna av helt kort på en bit hushålls/torkypapper. Lägg sedan upp dem på ett fat och lägg en sträng med limepesto på varje skiva.

 
Den här rätten tror jag är hur god som helst att göra helt vegetarisk! Till auberginen skulle jag nog i så fall servera t ex kikärtsbullar/biffar eller något liknande.
Jag kan även tänka mig fisk, som exempelvis en bit lax som man kanske snittar upp och fyller med något gott. Tror att samma ost skulle kunna fungera till lax... Ja, som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser.
 
Ha en härlig midsommar nu alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar