söndag 23 april 2017

Öländska glutenfria kroppkakor på östgötska, 14 st

Min svärmor kommer från Öland, varför min man alltså är uppväxt med den äkta varan av Öländska kroppkakor. Jag tycker det är vansinnigt gott och jag föredrar den här Öländska varianten med en blandning av råriven och kokt pressad potatis, framför de Småländska som är gjorda på enbart kokt potatis. Den här varianten jag gör har blivit godkänd även av maken (som sagt är han van vid den äkta varan;) ) och de smakar nästan som Arontorps kroppkakor vi köpte när vi var där i höstas...
Jag passar på att göra en sats nu medan det finns "gammal" potatis kvar. Färskpotatis innehåller alldeles för lite stärkelse och är vattnigare, så dem går det inte att göra dessa godsaker av. Jag använder mig av King Edward när jag gör dem.

Kocken får smaka första!


Kroppkaksdegen:

  • 1 kg rå potatis, riven och pressa ur så mycket vätska som du bara kan genom att vrida den rivna potatisen i en kökshandduk.
  • 500 g kokt kall och pressad potatis.
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 - 1 dl glutenfri finmix eller potatismjöl. Prova hur mycket du behöver genom att göra en liten boll utan fyllning som du prov-kokar. Håller den ihop med enbart 0,5 dl mix så är det bra, annars får du röra ned lite mer mix eller potatismjöl tills bollen håller ihop i sjudande vatten. 
Fyllning:
  • 200 g fläsk, finhackad, eller åtminstone i små bitar.
  • 2 st lökar, jag brukar använda 1 röd och 1 gul, finhackade.
  • 2 tsk kryddpeppar, mortla
  • några (typ 5-6 st) kryddnejlikor, mortla


Fräs lök och fläsk tills fläskbitarna börjar att få lite färg. Häll i de mortlade kryddpepparkornen och kryddnejlikorna. Ställ åt sidan så det får svalna helt.

Blanda samman kroppkaksdegen och gör en liten boll, testa att bollen håller ihop i sjudande vatten (se ovan). Rulla degen till en tjock rulle och mät ut 14 st bitar. Ta en bit och forma till en boll. Gör en fördjupning i mitten och fyll med cirka 1 msk fläskröra, rulla ihop den väl till en boll igen.
Koka upp en stor kastrull med vatten och salt (cirka 2 liter vatten med 1 msk salt) och låt sedan vattnet sjuda. Sjud några kroppkakor åt gången, när de flyter upp till ytan låter du dem koka/sjuda cirka 5 min till. Ta upp dem med en hålslev.Färdigkokta ser de lite "raggiga" ut :)

Servera med tunn grädde och lingon och gärna en god råkost/sallad du tycker om. Jag tycker det är gott med finriven vitkål och morot blandad med krossad ananas till dem, men det är en smaksak...
Skulle det mot förmodan bli några kroppkakor över, är det fin matlådemat tycker maken ;), de går även att frysa, men jag brukar aldrig få så mycket över att jag kan göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar