fredag 3 mars 2017

Galet god vegan-lunch 2 port


Vissa dagar när jag ska försöka hitta på någon lunch till mig själv, finns det helt enkelt ingenting som känns lockande. Inte en enda matlåda i frysen känns bra och fantasin sjunker i samma raska takt som hungern pockar allt mer. Det brukar sluta med typ en räksmörgås, bara för att det går fort att göra och så är det ju bland det godaste jag vet :) Men idag när jag stod där och grävde runt i frysen, på min jakt efter en god lunch, dök det upp en liten påse med förra årets blandsvamp. Mestadels kantareller, men några soppar fanns även däri. Så "gratäng" dök upp i huvudet! När väl min lunch var färdiglagad insåg jag även att det blivit en vegan-lunch och det visade sig vara en sjukt god sådan, vilken jag bara varmt kan rekommendera! Enkel, nyttig och god, kan det bli bättre? 

Gratäng:

5 medelstora potatisar, skalade och skivade
1 stor gul lök. delad och skivad tunt
cirka 2 dl blandsvamp (ta det du har, champinjoner går bra, men blanda gärna in lite annan svamp också om du köper, typ shiitake eller något annat)
2 dl havregrädde
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, riven

Jag började med att fräsa svamp och lök, tills svampen började få lite färg och kännas "stadig".
Skala och skiva potatisarna, lägg cirka 2 st skivade potatisar i botten av en liten ugnsform (lagom för två portioner), salta och peppra lite försiktigt över, lägg över den frästa svampen och löken och riv vitlöksklyftan över svampen. Lägg på ett lager potatis till och häll över havregrädden.
Sätt in i 200° varm ugn i cirka 25-30 min. Känn efter så att potatisen känns mjuk.
Klart!

Servera med valfri sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar