måndag 13 februari 2017

Hemgjord glutenfri ravioliJag köpte en ravioli-stans på TGR, i form av ett hjärta. Tänkte jag var tvungen att prova det i helgen, så lördagsmiddagen blev pysslig i köket kan man säga. Kan också säga att jag inte tänker göra detta själv nästa gång, inte för att det var svårt, utan för att det tog tid och förmodligen hade gått snabbare om man varit flera som hjälpts åt. Gott blev det i alla fall och omdömet blev att det här får gärna bli fler gånger…

Jag skriver ingen mängd som blev, eftersom det beror på vad just du väljer att göra för storlek, form o s v på dina ravioli.

1 sats hemgjord glutenfri pastadeg

Fyllningen är valfri, jag gjorde min på cirka 300 g blandfärs som jag fräste tillsammans med 0,5 dl kantareller jag hade i frysen. Smaksatte med 2 msk tomatpuré, salt, peppar och lät det svalna medan pastadegen låg till sig i kylen.

Jag delade upp degen i fyra delar och använde mig av min pastamaskin för att få ut långa tunna pasta-ark. Jag lade cirka 1 rågad tesked fyllning, fyra högar totalt på varje pasta-ark, drog med ett vattendoppat finger en fyrkant runt fyllningarna innan jag lade på ett ark ovanpå. Försök att försiktigt trycka till runt den lilla kullen så att inte pastan spricker, men ändå så att det mesta av luften går bort. Det är lite meckigt, och jag har aldrig gjort detta tidigare så det finns säkert något smidigt sätt att göra detta moment på som inte jag har lärt mig ännu i alla fall, men det gick med lite pill i alla fall.
Stansa ut raviolisar och lägg på ett fat eller bricka som är beströdd med lite polenta. Pastan som man drar bort runtomkring de utstansade raviolisarna är det bara att börja om och göra nya pasta-ark av. Fördelen är att ju mer man jobbar med denna deg, desto smidigare blir den att hantera.

Blöt runt fyllningen så att arken ovanpå fäster bra
När all raviolin är utstansad, koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och dra sedan ned värmen så att det inte stormkokar, det ska fortfarande bubbla, men en ganska lätt kokning. Lägg i raviolin och koka i 4 min. Jag kokade mina i omgångar eftersom de här blev relativt stora och jag visste inte om de skulle kladda ihop (detta var dock ingen fara visade det sig).Jag serverade mina ravioli med hemgjord tomatsås (det finns dock god att köpa färdig på burk också).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar