måndag 2 januari 2017

Härlig räksås 4 port, gluten- och mjölkfriBli inte skrämd av att ingrediensförteckningen ser lång ut, det är faktiskt inga konstigheter i eller krånglig tillagning heller, utan en rätt som går ganska snabbt att laga till (under förutsättning att räkorna hunnit tina). Jag använder mig av en emaljerad liten gjutjärnsgryta, vilken också ser trevlig ut att servera ur på bordet, men en kastrull fungerar säkert utmärkt också.

450 g räkor med skal
1 msk flytande mjölkfritt margarin
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 näve färska spenatblad, strimlade
1 medelstor morot, riven

1 msk fisksås (alt 1/2 fiskbuljongtärning)
1 msk tomatpuré
1 dl vin, jag hade lite rosévin kvar som jag använde, annars brukar man använda vitt vin
1 dl vatten
3 msk röda linser (för att slippa reda av med mjöl, dessutom ger det lite extra proteiner)
2 dl havregrädde
cayennepeppar, malen, en nypa eller två


1. Fräs gul lök, vitlök, strimlad spenat och riven morot i margarinet. Tillsätt tomatpuré, fisksås, vin, vatten och röda linser, låt sjuda under lock cirka 10 min. Rör om då och då så att inte linserna bränner i botten av kastrullen.

2. Tillsätt havregrädden och en nypa cayennepeppar. Låt såsen sjuda upp igen och låt den sjuda försiktigt ytterligare 5 min. Smaka om du tycker det ska vara mer cayennepeppar i. Dra sedan kastrullen från värmen och lägg i de skalade räkorna. Nu som först smakar du eventuellt av med lite salt och svartpeppar om du tycker det behövs. Lägg på ett lock så att såsen håller värmen och räkorna blir uppvärmda, under tiden som pastan kokar.

Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar