söndag 20 november 2016

Glutenfritt frukt- och valnötsbröd 1 st

En av anledningarna som anges till att man inte ska äta glutenfritt i onödan är att det kan bli svårt att få i sig tillräckligt med fibrer, alltså fibrer från bröd då. Men vi som måste äta glutenfritt, kan vi ändå få i oss vad vi behöver för att tarmen ska hållas igång? Självklart! Även om man inte gillar de grövre brödsorterna, utan hellre använder sig av den glutenfria finmixen går det att få till brödet på ett bättre (och godare) sätt. T ex kan man finriva morot och/eller palsternacka i en vanlig formbrödsdeg, eller som jag gjort här, knöka ner fröer, torkade frukter och nötter. Enkelt men så gott!25 g jäst för söta degar
50 g margarin (eller 0,5 dl rapsolja om du föredrar olja)
4 dl vätska (jag använde hälften vatten och hälften laktosfri mjölk)
0,5 tsk salt
7 st torkade aprikoser, finhackade, vilket blir cirka 1 dl i hackat tillstånd
1 dl russin
1 dl valnötshalvor, som sedan hackas i den storlek du vill. Jag hackar relativt smått så brödet lättare ska hålla ihop när man skär skivor.
1 dl solroskärnor
0,5 dl hela linfrön
1 pkt Semper finmixGör degvätskan på sedvanligt vis, 37° varmt. Rör ut jästen med degvätskan och salt. Blanda ned fröerna, valnötterna och de torkade frukterna.
Blanda ned hela finmix paketet och kör degen under ett par minuter.
Smörj en avlång brödform med lite margarin och beströ den sedan med lite finmix.
Häll över den lite kletiga degen i formen och lägg en handduk över, låt jäsa i rumstemperatur 30 min.Värm under tiden ugnen till 225°.
Sätt in formen på nedersta falsen och grädda brödet i 25 min. Håll koll mot slutet av tiden då brödet kan börja bli lite mörkt, lägg i så fall ett bakplåtspapper över brödet så att det får grädda klart med det som skydd.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar