fredag 1 juli 2016

Gluten- och laktosfria sesamrutor

Ett supermjukt och fluffigt glutenfritt bröd! Passar lika fint som buffébröd som till vardags.


50 g jäst
7 dl laktosfri mjölk
100 g laktosfritt smör
1/2 dl strösocker
0,5 msk salt
5,5 dl havregryn (rena havregryn för glutenintoleranta)
cirka 10-12 dl fin glutenfri mix (jag använde Mix Well gluten- och laktosfritt basmjöl), konsistensen ska bli som en tjockare variant av sockerkakssmet.

1 ägg till pensling
sesamfrön att strö över

Smula jästen i en degbunke och häll i socker, salt och 3 dl kall mjölk. Rör ut jästen i detta.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en kastrull, börja smält smöret. När smöret börjat att smälta lite häll i 4 dl mjölk och rör om tills det blir 37° (fingervarmt). Häll degvätskan över den utrörda jästen, tillsätt havregrynen och blanda om alltsammans. Häll i mixen och kör till en slät deg-smet (typ en tjockare sockerkakssmet). Det gör inget att smöret inte smält helt, när mixen kommer i och allt blandas kommer smöret att röras ut i degen. Låt jäsa 30 min övertäckt i degbunken.

Lägg ett bakplåtspapper i en form som mäter cirka 35 x 25 cm i innermått.
Häll över smeten i formen, olja in händerna med t ex lite rapsolja och platta försiktigt ut degen till en kaka i samma storlek som formen. Låt jäsa i 30 min. Värm under tiden ugnen till 225°.Pensla den jästa degen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön i den mängd som Du vill ha.
Sätt in mitt i ugnen i 225° och grädda i cirka 14 min. Ta ut och använd en provsticka för att se om brödet är färdigt (inte blir kladd på stickan).

Låt kallna under bakduk och skär sedan i så stora bitar som önskas.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar