fredag 25 mars 2016

Glutenfri memma!!


Äntligen…äntligen säger jag bara, har jag fått tag i glutenfritt recept på memma!!
Nu när det är påsk så gör sig memma-abstinensen hörd igen och här i Sverige är det inte det lättaste att hitta någon som säljer just den varan i glutenfri tappning. Jag har gjort efterlysningar på Facebook och jag har kollat svenska bloggar, men inte hittat något som kunnat vara till någon hjälp. Men så satte sig min rådige make ner och letade på finska bloggsidor efter just glutenfri memma (för var om inte i Finland MÅSTE man ha kommit på ett bra alternativ?!) Och hepp så fanns där ett bra recept! Det blev till att skriva ut det och bege sig till mamma så att hennes finska sambo kunde översätta.
Här kommer receptet på svenska för alla som liksom jag inte fått lära sig sitt andra hemspråk från början:

 250 g (cirka 3) potatisar (använd gärna mjölig sort)
1,5 liter vatten
300 g katrinplommon
3 dl mörk sirap (kontrollera noggrant så att det inte är brödsirap, den innehåller kornmalt)
1 dl flytande honung
1,5 tsk salt
1 msk rivet apelsinskal
250 g bovetemjöl

1. Klipp katrinplommonen i mindre bitar och koka dem i 1,5 liter vatten, tills de är alldeles mjuka och mosiga. Sila sedan av det mesta av vattnet (som sparas) och mixa de mjuka/mosiga katrinplommonen till ett slätt mos.
2. Koka potatisen och mosa den med en gaffel, så slätt som möjligt.
3. Blanda ihop den mosade potatisen, plommonmoset med sirap, honung, salt och rivet apelsinskal. Häll i bovetemjölet och kör med elvispen så att det blir en slät smet. Här kan du nu använda dig av plommonvattnet som blev över för att späda smeten med tills du får en smet som du känner är lagom tjock.
4. Fördela smeten i 2 folieformar (17 X 22 cm) och låt dem stå under några timmar så att smeten får "sätta sig". Jag gjorde mina på f m och så fick de stå till kvällen.
5. Täck formarna med aluminiumfolie. Sätt in formarna i 180° varm ugn i 1,5 - 2 timmar. Stäng sedan av värmen och låt dem svalna i ugnen under tiden som ugnen svalnar. Jag låter mina stå kvar i ugnen över natten.

Memman innan gräddning..


3 kommentarer:

  1. Åh vad jag har letat efter glutenfri memma!! Är det något jag verkligen saknar så är det just memma. Hur blev det?? Blev den god? Liknar den vanlig memma??

    SvaraRadera
  2. Jaa :) den blev god och den liknade verkligen barndomens memma! Jag säger det samma, gud vad jag saknat memma! Hoppas även du kommer att gilla den.

    SvaraRadera
  3. Wow! Självklart ska den provas nu till påsk! :-) Tack!!

    SvaraRadera