söndag 18 oktober 2015

Söndagsstek

När jag var barn, under 70-talet, var det standard med stek på söndagen. Mormor och morfar och farmor, som bodde i hyreshusen bredvid oss, kom oftast över och åt söndagsstek tillsammans med oss. Det blev en naturlig och festlig stund tillsammans, något som man med värme kan tänka tillbaka på idag. Tiderna har förändrats och våra föräldrar har fullt upp med sina egna liv, efter pensionen och vi ses inte alls lika ofta och definitivt blir det inga söndagsmiddagar stadigt tillsammans. Kanske är det en av anledningarna till att just söndagssteken i stort sett försvunnit? Idag har jag i alla fall tänkt att just den här söndagen ska det bli en smarrig stek tillsammans med barnen och Agnes kompis. Efterrätten får bli de fina cupcakes som Agnes och Fanny bakade tidigare idag.Stek:
900 g ekologisk fransyska
3 morötter i bitar
1 stor gul lök i klyftor

35 g sardellfiléer
3 lagerblad
5 dl vatten
1 msk agave sirap (eller vanlig ljus sirap om du inte har agave)

Bryn köttet runt om i en stekgryta och krydda med lite salt och peppar. Var lite sparsam med saltet, det ska i sardeller vartefter! 
När köttet fått fin färg, lägg i morötter och lök i bitar och stek på medelvärme cirka 15 min. Vänd steken en gång under tiden och rör om med jämna mellanrum på morötter och lök. 

Häll i 5 dl vatten, sardellerna, lagerbladen och ringla sirap över steken. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen av steken. Temperaturen ska upp i 75° och det tar för den här lilla steken omkring 40-45 min. Koka sakta under lock.

Servera med den goda såsen gjord på skyn från steken, kokt potatis och exempelvis kokta herrgårdsgrönsaker. Det är även gott med något söt-surt, typ inlagd gurka eller syltlök till detta. 

Sås:
Ta upp steken och lägg den på ett fat. 
Mixa grönsakerna och spadet till en simmig sås tillsammans med 2 dl grädde (sort efter vad du tål), jag använder Oatly imat. Fördelen med att mixa grönsakerna så här i spadet är att man inte behöver reda av såsen, utan snarare får man späda med lite extra vatten, då såsen blir lite väl tjock annars. Smaka av med salt och peppar, ha ev en klick vinbärsgelé i också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar