fredag 7 november 2014

Gluten- och laktosfria saffransbullarGodaste och mjukaste lussebullarna hittills! Det går naturligtvis att göra bullarna på "vanlig" mjölk eller laktosfri mjölk, men jag använder mig av havremjölk, då jag tycker de flytande fibrerna gör susen för de flesta bröd. Det är en smaksak…


Saffransdeg:

50 g jäst för söta degar
150 g laktosfritt smör, uppdelat på 75g smält och 75g i bitar
4 dl havremjölk
1 ägg
2 kuvert saffran (1g)
1 dl laktosfri kvarg
1,5 msk fiberhusk
1,5 dl strösocker
1 krm salt
cirka 14 dl glutenfri finmix, jag använde mig av Sempers fin mix

Smula ner jästen i degbunken. Smält 75g smör och häll därefter i havremjölken och låt blandningen bli 37° (fingervarmt). Rör ut jästen med degspadet och häll sedan i ägget, saffran, kvarg, sockret, saltet och fiberhusken. Blanda samman ordentligt.
Häll i finmixen och de rumstempererade, mjuka smörbitarna (75g) och kör ihop till en smidig deg. Låt gärna degen arbetas runt 5 min.
Jäs sedan övertäckt 30 min i rumstemperatur.

Fyllning:

Laktosfritt smör och riven mandelmassa, rör samman till en smidig kräm som ska gå lätt att breda på den utkavlade degen. Jag skriver inga mängder här, men räkna runt 50 g smör/degdel och riv mandelmassa efter eget tycke och smak.

Dela degen i två bitar och kavla ut den ena halvan till en rektangulär bit, knappt 0,5 cm tjock.
Bred på hälften av fyllningen och rulla sedan ihop till en lång korv, som sedan skärs i cirka 3 cm tjocka bitar. Lägg i bullformar på plåt. Gör lika med den andra deghalvan och resten av fyllningen.

Pensla gärna bullarna innan jäsningen med lite uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 250° varm ugn, cirka 10 min tills bullarna fått en fin färg.

Låt dem kallna under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar