söndag 15 juni 2014

FläderblomssaftKom över 40 klasar, vackra fläderblommor i går, så idag har en sats fläderblomssaft ställts ut i garaget. Anledningen till att den hamnar där, är att saften ska stå 2 dygn i rumstemperatur innan man ställer den i kylen ytterligare några dygn och med tanke på tre katter här hemma, så skulle nog de stackarna bli misstänkta för att ha pinkat runt här inne, om saften fick stå kvar ;)

Fläderblomssaft:

40 klasar fläderblommor
2 kg socker
1,5 lit vatten
2 st ekologiska citroner
50 g citronsyra

Skölj blommorna hastigt.

Koka upp vattnet, sockret och citronerna. Ta bort grytan från värmen och rör ner citronsyran. Rör om ordentligt så att sockret löser upp sig. Lägg i blommorna i det heta sockervattnet och lägg på ett lock.

I det här gamla receptet står det "låt stå i rumstemperatur i 2 dygn", men jag har erfarenhet av att det blivit för varmt, så det hela har möglat. Alltså låter jag grytan stå och svalna här inne och ställer sedan ut den i det betydligt svalare garaget i något dygn. Sedan ska grytan stå i kylen 3-4 dygn innan du silar vätskan genom en saftduk. Häll därefter upp saften på plastflaskor (typ mindre petflaskor), som du kan frysa in.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar