tisdag 4 mars 2014

Gluten- och mjölkfria petit-chouer 7 st75 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 1/2 dl finmix
1/2 msk fiberhusk
2 ägg

Smält matfettet i en kastrull och tillsätt sedan vattnet. Låt det koka upp.
Rör ihop mixen och fiberhusken och tillsätt detta till det kokande vattnet, använd elvispen för att röra om.

Koka smeten under kraftig omrörning (jag använder elvispen hela tiden), cirka 2-3 min, tills smeten "släpper" kanterna på kastrullen. Det går ganska snabbt för den här glutenfria smeten att släppa kanterna, men vispa och låt det sjuda ett par minuter.

Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna något. Jag vispar lite i smeten efter en stund, för att det inte bara ska vara avsvalnat på ytan, för när smeten svalnat lite ska äggen ner i smeten under kraftig omrörning. Även vid det här momentet är det bäst att använda elvispen tycker jag. Smeten ska bli slät, väl blandad och luftig.

Klicka sedan ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Jag gör 7 klickar av den här smeten för att få lagom stora petit-chouer.

Grädda dem sedan 15 min i 225° varm ugn, efter 15 min sänk värmen till 175° och låt dem stå ytterligare 20 min. Stäng sedan av ugnen och låt bakelserna kallna i ugnen, med luckan på glänt.

Fyll dem sedan med valfri fyllning, de fungerar lika bra till exempelvis en förrätt med någon stuvning i som fyllning, som de fungerar med sylt och grädde till fikat eller desserten. Det är bara att prova sig fram och låta fantasin flöda...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar