söndag 12 januari 2014

Slottsstek med ljuvlig "gräddsås"

cirka 1 kg nötfransyska
salt och peppar
2 palsternackor
1 stor morot
1 stor och 1 liten gul lök
2 lagerblad
6-8 st anjovisfiléer
5 dl kokande vatten

Börja med att bryna köttet i en stekgryta till en fin färg runt om. Salta och peppra köttet samtidigt.
Skala rotsakerna och lökarna. Rotsakerna skär jag i cirka 0,5 cm tjocka skivor och lökarna får bli i klyftor. Lägg ner dem tillsammans med köttet och låt dem fräsa med under ungefär 5 min. Rör om så att rotsakerna inte blir brända. Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.

Häll sedan på 5 dl uppkokat vatten (jag använder mig av vattenkokaren till det), lägg i anjovisfiléerna och dra ner värmen till medeltemperatur. Låt köttet puttra under lock tills innertemperaturen på köttet har nått 75°. Tiden beror naturligtvis på hur mycket köttet väger, men min stek på 1,018 kg, blev klar på ungefär 50 min. Håll koll kontinuerligt bara, så ser du när det är klart. När temperaturen är på 75°, ta upp steken och svep in den i folie, låt den sedan ligga och vila där i på ett fat, tills du gjort såsen.
Skiva sedan upp köttet precis innan servering, i så tunna skivor du kan skära.

Servera gärna med kokt potatis, blandade varma grönsaker, såsen du gjort på skyn och svartvinbärsgelé.

Sås: 
(Mitt favoritsätt att göra sås på! Ingen redning behövs och det går att "lura i" de allra inbitnaste grönsaksvägrare goda grönsaker)

Ta upp lagerbladen ur buljongen. Häll i 2 dl Oatly imat och låt såsen sjuda ihop lite under några minuter. Ta fram stavmixern och kör sedan sönder grönsakerna, så att det blir en slät sås. Blir den för tjock, späd med lite vatten och i så fall även lite fond. Annars tycker inte jag att någon mer smaksättning behövs, än möjligtvis lite svartvinbärsgelé om det finns hemma. Den som vill ha en brunare ton, tillsätter lite sockerkulör, annars får såsen ändå en fin färg av morötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar