fredag 17 januari 2014

Glutenfria baguetter 3 st50 g jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 dl laktosfri turkisk yoghurt (eller kesella)
12 dl Lailas finmix
4 msk glutenfritt surdegspulver (Finax)

Blanda samman jäst, vatten, olivolja, yoghurt och salt till ett degspad.
Blanda ut surdegspulvret i finmixen. Häll alltsammans i degspadet och kör ihop, gärna i en matberedare, till en slät deg. Arbeta degen minst 5 min. Låt sedan jäsa övertäckt i 30 min.

Stjälp upp degen på antingen mjölmixat bakbord, eller silikon-bakduk och dela försiktigt degen i tre delar.
Gör vardera degbiten till en lång baguette och lägg antingen på en baguetteplåt, eller på en plåt med bakplåtspapper. Om du använder bakplåtspapper, lägg ihoprullade kökshanddukar under bakplåtspappret under tiden bröden jäser, för att på så sätt hjälpa dem att hålla baguette-formen (de flyter annars ut och blir platta). Pensla baguetterna med vatten och strö valfri garnering över. Jag använde mig av solroskärnor+flingsalt, pumpakärnor+flingsalt och sesamfrön, på mina.
Låt jäsa ytterligare 30 min på plåten.


Ställ en långpanna i botten på ugnen, som får stå där under tiden ugnen värms upp. När du ställer in plåten, släng in en kopp med vatten på långpannan och stäng sedan snabbt luckan. Baguetterna får en frasig och fin yta på så sätt.

Sätt in plåten i 250° ugnsvärme, mitt i ugnen, i cirka 15-20 min. (I min ugn var baguetterna färdiga, med en fin färg efter 17 min, men du får prova dig fram).2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vi heter Louise och Amanda och skriver just nu ett gymnasiearbete om hur det är att leva med celiaki.
  Skulle du vilja svara på några frågor som vi kommer använda i vårt arbete? Vi kommer ha med din berättelse i vår undersökning men det går bra att vara anonym.

  Läs mer på: http://levamedceliaki.blogg.se/

  Tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja visst kan jag väl svara på några frågor :-) Skickar ett mail till någon av er.

   Radera