tisdag 17 december 2013

Ärtsoppa och nybakat bröd...

visst låter det som rejält långkok och seriös matlagning?? Det är det ju med, i alla fall ibland, men igår kväll fanns inte tiden till det, däremot lusten för en ordentlig husmanskost. I de lägena gillar jag hel- och halvfabrikat. Ärtsoppan blir vare sig billigare eller mer miljövänlig om man gör den från grunden själv, inte så mycket att det tjänar något till att börja ett dygn i förväg i alla fall. Men det är ju helt min åsikt.... God är den färdiga man kan köpa på "korv" med tycker jag. Vår favorit har nog blivit Coops egna ärtsoppa, men igår fick det bli Ica´s egna märke och den funkade den med. Till detta vill man ju gärna ha ett nybakat och gott, rustikt surdegsbröd, vilket inte heller gör sig självt. Då har Semper kommit med den suveränt goda Lantbrödsmixen, som en räddare i nöden. Det är en mix av ren havre och surdeg, med en torrjästpåse i paketet, det enda man tillsätter själv är vatten och olja. Kör ihop till en slät deg med degkrokarna på elvispen, häll över degen på en plåt med bakplåtspapper och forma degen, med blöta händer, till en rund bulle och låt den jäsa 30 min med gladpack över. Sedan gräddas den i 25 min och du har ett rykande färskt och gott bröd till soppan. Alltså, inom loppet av en timme har du en gammaldags husmanskosträtt, som i vanliga fall tar minst ett dygn (alla moment inräknade) att göra.
Det bästa med det här Lantbrödet, är att det är vansinnigt gott som nybakat, men till skillnad från annat glutenfritt bröd, mår det här bra av att vara kvar framme över natten. Det är fortfarande alldeles mjukt och saftigt, och skulle det till äventyrs finnas något kvar av det dag tre, då går det fortfarande att äta det med god aptit - jämför med andra glutenfria bröd som man kan slå ihjäl någon med den tredje dagen!!


Igår sattes då min webbutik igång - Lavendelgömman. Titta gärna in på den för att se vad som finns och det är bara att höra av sig om det finns några funderingar eller önskemål, det går alltid att komma överens om något! :)

Ha nu en bra dag och hoppas att solen kan komma fram något lite grann idag i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar