torsdag 7 november 2013

Het lime- och räksoppa, 4 port.

En riktig "bacill-snuvare" i dessa förkylningstider! Receptet kommer ursprungligen från en receptsamling med asiatiska rätter, som jag för många år sedan samlade på. Jag har i sedvanlig anda lagt till och gjort om till sådant som jag tycker är gott.9 dl vatten, koka upp (gärna i vattenkokare om det finns, för att dra ner på uppkokstiden)

3 msk fiskfond
3 msk grönsaksfond

1 citrongrässtjälk, skuren i fyra bitar och lätt "krossad" med knivskaftet, för att lösgöra smak
1 stor röd chili, urkärnad och skuren i cirka fyra bitar
4 kaffirlimeblad, eller 1 tsk smulad, om det är det du har
1 tsk sambal oelek
cirka 20 stora, råa jätteräkor (vet att man inte ska använda sådana, byt ev ut mot pilgrimsmusslor, tärnad fast fisk eller kräftstjärtar. Råa ska de vara i så fall...)
1 stor tomat, skuren i klyftor (1 till tomat som skärs i bitar och läggs i precis innan servering)
4 chaminjoner, skivade (3 champinjoner till som läggs i precis innan servering)
10 cm purjolök, strimlad i långa strimlor

2 1/2 msk limejuice
1 msk fisksås
1 tsk kokossocker

3 tsk kokosolja

Häll vattnet och fonderna i en gryta som inte är av aluminium. Jag använde mig av min gjutjärnsgryta.
Lägg i citrongräs, chili, kaffirlimeblad och sambal oelek och sjud upp.
Låt detta sjuda under ett par minuter.

Lägg i tomat, champinjoner, purjolök och räkor (eller vad du valt). Sjud tills räkorna är färdiga, cirka 6 min.

Blanda samman limejuice, fisksås och kokossocker. Häll i blandningen i soppan och blanda om väl.

Dra grytan från värmen och blanda avslutningsvis i lite mer, färsk tomat och champinjon i bitar. Rör ner kokosoljan*..

Smaka ev av med lite mer grönsaksfond, om du tycker det behövs...

Vill man få en lite mer matig soppa, går det att tillsätta risnudlar s k vermicelli.

*Jag använder kokosolja dagligen i det jag stoppar i mig och min familj, för de hälsosamma egenskaper som den har. Nu handlar det om kokosoljan på burk och inte den härdade varianten som ser ut som ett smörblock, just bland smör o dyl i affären. Den härdade varianten är definitivt INTE hälsosam, utan det är just den obehandlade kokosoljan som besitter alla suveräna egenskaper; kan bl a hjälpa till att motverka virus- och bakterieangrepp, något som i alla fall inte jag tackar nej till i dessa influensatider!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar