torsdag 19 september 2013

"Potatis-lasagne" 5 port.

Middagen igår hade jag tänkt skulle vara en "falsk" moussaka, alltså gjord på kokt potatis istället för aubergine. Men det var roligare att tillbringa dagen i trädgården, så det blev ingen potatis kokad tidigare på dagen, utan jag fick tänka om lite. Alltså bestämde jag mig för att göra som en lasagne, men med tunna potatisskivor istället för lasagneplattor, vilket gick hem stenhårt här!

5 rejält stora potatisar, alt 3-4 bakpotatisar.
2,5 dl Oatly imat
2 klyftor vitlök, riven eller pressad
400 g blandfärs
2 dl svamp, valfri sort, nedskuren i mindre bitar
3 normalstora tomater, grovhackade
1 normalstor gul lök, hackad
ketchup
salt och peppar

Skala potatisen och skär i riktigt tunna skivor. Jag använde mig av matberedaren och fick då ordentligt tunna skivor, nästan så de började vara genomskinliga...
Smörj en ugnsfast form och ringla lite Oatly imat på botten. Strö över lite flingsalt och några drag med pepparkvarnen.

Fräs svampen, löken och köttfärsen. Ha i de hackade tomaterna och ringla över så mycket ketchup som du själv vill ha i. Jag hade i kanske 1 dl, eftersom jag har ett gäng med "ketchup-barn" här hemma ;)
Krydda med salt och peppar.

Lägg ett tunt lager potatis i botten, på grädden. Pressa eller riv en vitlöksklyfta över och lägg sedan på hälften av köttfärsen. Ringla lite Oatly imat över och täck sedan med ett nytt, tunt lager potatis. Pressa nästa vitlöksklyfta över det lagret, på med resterande köttfärs och så ringla lite Oatly imat över det. Täck med det sista potatislagret. Salt och peppar på det och så Oatly imat över detta, så att det täcker potatisen överst.

Sätt in i 200° varm ugn i 40-50 min. Jag täckte med folie efter 30 min. Känn efter så att potatisen är genombakad.

Servera med en god sallad, lite crème fraiche för den som tål och vi hade även grön tomatchutney till, vilket var vansinnigt gott i kombination med den här rätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar