torsdag 5 september 2013

Marinerad squash1 kg squash, skivad i 5 cm tjocka skivor och sedan halverade
1/2 dl salt
Olivolja, den mängd som går åt för att täcka skivorna i burken
1/2 dl limejuice
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk, hackad dragon

Börja med att skära squashen i skivor. Lägg dem sedan i ett durkslag och varva squash med salt. Alltså - ett lager squash, ganska rejält med salt över skivorna, på med ett lager squashskivor till och salta. Fortsätt så tills squashen och saltet är slut. Låt detta sedan stå över en bunke i 2 timmar, då börjar squashen att vattnas ur.

Skölj den saltade squashen ordentligt med vatten, för att få bort allt salt. Ta sedan och lägg upp squashskivorna på exempelvis hushållspapper och torka av dem lätt.
Blanda några msk olivolja med lite nymald peppar och pensla skivorna med detta. Stek dem sedan i en gjutjärnspanna tills skivorna fått en fin färg.

Sterilisera burkar:
Sätt in glasburkarna på en plåt, med en bit t ex Torky under vardera burken, i 150° varm ugn och låt dem stå där minst 15 min.

Lägg i ett lager av de varma squashskivorna i en burk. Stänk lite av limejuicen över och lite av en pressad vitlök, samt lite dragon. Lägg på ytterligare ett lager squash, smaksätt det lagret och fortsätt så tills burken är halvfylld, då byter du till nästa burk. När allt är i burkarna, fyll på med olivolja tills skivorna är täckta, på med ett tättslutande lock och låt svalna innan du ställer dem i kylen.

De håller sig i kylen upp till 2 månader och passar lika bra som tillbehör till fisk, som till kött och kyckling. Jag lät mina "vila" över natten i kylen, innan jag provsmakade.

Olivoljan blir hård i kylen, men får snabbt en flytande konsistens igen i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar