måndag 9 september 2013

Grön tomatchutney

Det är första gången jag gör någon grön tomatchutney och jag har fått surfa runt bland en massa olika och bra matbloggar, för att få en uppfattning om hur man gör på bästa sätt. Efter vad jag kan förstå beror koktiden lite på hur pass stora eller små bitar man väljer att ha i sin chutney. Jag valde att grovhacka både löken och tomaterna i matberedaren, för att komma undan med enbart 1 timmes koktid... I flera recept har man valt att använda någon form av vinäger istället för ättika och jag velade länge med att prova äppelcidervinäger, men tillslut fick det bli ättika för att det var det jag hade hemma. Jag valde att ha i sultanrussin också, för att få lite fruktig sötma till de goda kryddorna med.

Chutneyn ska mogna ett par veckor i kylen, men jag smakade försiktigt på den nygjorda och den var riktigt god redan!1 kg gröna tomater, grovhackade
1/2 kg gul lök, grovhackade
3 dl vatten
3 dl outspädd ättikssprit
1 kg strösocker
3 bitar kanelstång (cirka 5 cm vardera)
1 1/2 tsk hela nejlikor
1/2 tsk hel kryddpeppar
3 dl sultanrussin

Blanda samman alla ingredienserna i en gryta och koka upp. Låt det hela småkoka under 1 timma, utan lock och rör om ibland.

Häll upp på steriliserade burkar. Hur du steriliserar glasburkar? Se lite längre ner på den här länken...

Mycket gott som tillbehör till kött och fågel.

4 kommentarer:

 1. jag fryser in det i glasburkarn det går jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok vilket bra tips, tack! Det ska jag prova nästa gång.

   Radera
 2. 24% sprit ? Kryddorna I en pase eller ska dom med I burkarna ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt att jag inte var så tydlig här! Jag använde mig av 12% ättikssprit och kryddorna fick vara lösa och jag lät dem även följa med ner i burken efteråt. De syns tydligt och är bara att peta åt sidan när man äter, men det kan väl vara ett bra tips för alla som inte vill ha med dem i burken, just som du skriver att lägga dem i en påse :)

   Radera