onsdag 31 juli 2013

Hallonsaft

Ett gammalt, enkelt och okonstlat recept på hallonsaft.2 liter hallon
3 dl vatten
0,5 dl socker/dl avrunnen saft
ev 1 krm natriumbensoat/lit avrunnen saft

Koka upp vattnet och lägg i hallonen. Låt dem koka under lock 10 min. Dra bort från värmen och låt stå kvar under lock några minuter.
Häll över i en silduk och låt självrinna över en bunke under några timmar.

Mät upp saften som blivit och häll över den i en ren kastrull. Låt saften koka upp igen och tillsätt 0,5 dl strösocker per dl avrunnen saft. Låt saften sjuda cirka 10 min så att sockret löser sig ordentligt, samt skumma samtidigt saften väl.

 Den som vill kan även röra ut 1 krm natriumbensoat/ lit avrunnen saft. I så fall rör du ut det med lite av den varma saften och tillsätter det sedan till den stora saftmängden. Jag använder mig bara av natriumbensoat när jag kokat stora saftmängder som inte går åt på en gång. När jag gör en enkel saftsats så här, brukar saften snart vara slut...

Häll genast upp den varma saften på väl rengjorda flaskor och låt dem sedan stå att svalna i rumstemperatur. När saften har svalnat helt, förvaras den i kylskåp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar