torsdag 23 maj 2013

Läs och fundera

Här är en bra länk från Naturskyddsföreningen, läs den och fundera över den. Slår hål på många av de många gånger mycket fåniga argumenten till varför vi INTE ska köpa ekologiskt. Speciellt nr 5 känner jag säger det mesta om den värld vi skapat åt oss och som vi tror vi ska bli långlivade i.

8 sätt att slå hål på myterna om ekologiskt

Idag har Agnes skola stängt för planeringsdagar och vi har haft en riktig mysdag tillsammans. Regnet har strilat precis hela dagen, så det har blivit inomhusaktiviteter idag. Vi passade på att baka lite; Agnes gjorde chokladbollar, men en nyttigare variant som jag blev tipsad om för ett tag sedan, då man byter ut hälften av matfettet mot ekologisk jungfru kokosolja, andra hälften ska vara riktigt smör, men eftersom vi behöver göra helt mjölkfritt fick det bli mjölkfritt margarin istället för smör. Vidare tar man bort allt det vanliga sockret och byter ut det mot ett par matskedar agave sirap istället. De blir mycket mjukare i konsistensen och smakar otroligt gott. De nyttigheterna vägde vi sedan upp genom att baka vanliga kärleksmums, som ju innehåller hur mycket socker som helst ;) Nu är ju inte tanken den att vi ska leva på de här kärleksmumsen, så jag tycker nog att det kan vara ok att ha en sådan sockerbomb i frysen till speciella tillfällen ändå.
 Lunchen fick Agnes välja idag och gissa vad det blev? Nope, inte hamburgare eller pizza, utan hon var jättesugen på blodpudding, bacon och lingonsylt. Något otippat, men jag hängde mer än gärna på den rätten måste jag säga.

Måste få gnälla lite bara.. men vad det värker i alla muskelfästen nu när det är ett så här rått väder.. Färdiggnällt!!

Nä, det här duger inte. Ska ta och sätta på potatis och göra en mjölkfri lök- och skinksås till den nu. Lite kokta babymorötter, vända i ekologisk olivolja, lite flingsalt och strösslade med hemodlad, hackad bladpersilja, tror jag blir bra till. Alla örterna jag sådda förra året har kommit upp i år igen till min stora lycka. Kraftiga och fina har de redan blivit, så härligt. I år har jag även sått lite gurkört, gräslök, basilika och luktärt. Japp, luktärten har jag även tänkt använda mig av i maten och inte bara i vasen, därav sin plats i örtagården.

Kålrabbi och grönkål på G!

Butternutpumpa

En rejäl rugge bladpersilja

Lilla örtagården i en pallkrage


Ha en fortsatt bra kväll nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar