lördag 30 mars 2013

Vilken påskpresent!

Barnens alster. Det radioaktiva ägget vill inte jag äta i alla fall....

En Glad Påsk till er alla får jag börja med att önska! Hoppas ni ätit en massa gott och haft tid att träffa nära och kära. Vi har varit hos mamma och Pauli idag och blev bjudna på en hel massa god påskmat. Nu vet jag definitivt var jag fått min lust till bak- och matlagning ifrån :), om det nu funnits något tvivel om det innan... mamma var jättelycklig och sa att hon njutit i fulla drag över att äntligen få laga en massa mat igen till flera. Det enda vi stod för idag var påsktårtan. Jag gjorde en marsipantårta, vilken man nästan var för mätt för att fika på, trots att det fick gå en bra stund mellan mat och fika. Men det är ju också något som hör storhelgerna till, just att blandningen på det man äter känns som om man ska stå sig flera dagar på maten.

Jag fick en oväntad påskpresent av mamma som gjorde mig mycket, mycket glad. Jag fick ett av min mormors gamla bakhäften, där flera av de kakorna som man fick hos mormor och morfar kom ifrån. Sidorna håller på att falla samman, men med mycket försiktighet kommer jag att bläddra runt och försöka baka av de här sorterna och de ska då få förvandlas till gluten- och mjölkfria varianter, så mina barn ska få smaka av min (och även min mammas) barndomskakor. Det är en ganska svindlande och väldigt skön tanke att baktraditionerna kan föras vidare så här. Tänk att min mormor stod där ute i skogen och bakade av de här kakorna till min mamma och hennes syskon, precis som jag nu kan göra till mina barn. Härligt! 

Från 40-talet trodde mamma..


Texten i häftet är helt underbar också. Här bara här: 
"Brödet är ett av våra viktigaste födoämnen. Rätt bakat och med rätta ingredienser innehåller det de flesta näringsämnen, som kroppen behöver. Det är både ett nöje och god ekonomi att baka hemma. Full valuta får man, när man lyckas med baket..... Mazetti Hembakning ger Eder vägledning, hur man bakar ett läckert, näringsrikt bröd". Visst är det väl underbart och så sant :) Ni alla GI-are och LCHF:ande vänner där ute håller säkert inte med, men det ligger fortfarande en stor sanning i den här texten, enligt min mening i alla fall ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar