onsdag 20 mars 2013

Kål-färslimpa

Istället för den traditionella kålpuddingen, när kanske inte tillräckligt med kål finns hemma. Ändå får du den "rätta" kålpudding smaken och det blir lika lätt för de barn som annars brukar peta bort kålen från puddingen, att peta bort kålen från mitten här. Jag är av den bestämda uppfattningen att inte ta bort en maträtt enbart för att barnen för ett tag fått för sig att de inte gillar det eller det livsmedlet. Introduceras det kontinuerligt, kommer de snart att lära sig äta även det. Kanske är det speciellt viktigt vid matallergier då man ändå får ta bort ett eller kanske flera livsmedel av andra skäl...cirka 800 g blandfärs
1/2 litet spetskålhuvud, strimlat
1 gul lök, halverad och strimlad
2 msk ljus sirap (den som är rädd för socker hoppar naturligtvis över sirapen)
1 tsk salt, 1 krm peppar
1 ägg
1 dl havredryck
1 msk grönsaksfond

Förväll den strimlade spetskålen några minuter i lättsaltat vatten. Låt dem sedan rinna av och svalna av medan du halverar och finstrimlar löken.
Blanda samman havredryck, ägg, salt, peppar och grönsaksfond i en skål. Blanda ner köttfärsen däri och rör om ordentligt.
Bryn kålen och löken i en teflonpanna i en msk rapsolja, under några minuter, tillsammans med sirapen.
Lägg över färsen i en ugnsfast form och börja forma den till en köttfärslimpa. Gör en fördjupning längs mitten på den och lägg i kålfyllningen. Stäng limpan och forma till den lite snyggt.
Ställ in i 175° varm ugn, med en tunn skiva (mjölkfritt) margarin ovanpå, i cirka 45-60 min.Servera med kokt potatis, brunsås (använd skyn som blir av kål-färslimpan) och lingonsylt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar