tisdag 12 mars 2013

Glutenfritt eller inte??

Inte lika kallt idag, "bara" -11° nu på morgonen. Igår var det nere på -19° som kallast, men det hoppas jag verkligen var sista vinterrycket, vill ha vår nu ju!

Idag ser dagen ut som så att jag först på f m ska följa med B till handikappridningen, sedan ska det bli glutenfritt brödbak. Får ta och baka två satser bröd, med tanke på åtgången som är på det hembakade brödet. Ska göra Emils favorit; glutenfria brödkakor, som är ett omgjort recept på "vanliga" hålkakor jag en gång i tiden fick av en kompis, och så frukostbröden som finns i boken "Baka glutenfritt" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, en bok vilken jag för övrigt kan rekommendera.

Fick celiakiföreningens tidning Bulletinen igår och kunde där läsa om hur förvirrat det blivit kring den nya märkningen "mycket låg glutenhalt". De nya reglerna om hur glutenfria livsmedel får märkas, innebär (om jag förstått rätt) att glutenhalten som får finnas i "glutenfria" produkter, nu mer är betydligt lägre än tidigare. Förut fick de livsmedel som ansågs gå som glutenfria innehålla 200 mg gluten/kg, nu har man flyttat gränsen till 20 mg/kg och den här nya märkningen "mycket låg glutenhalt" ligger på 100 mg/kg, alltså mycket lägre än det som tidigare räknades som glutenfritt. Det här är ju jättebra, på ett sätt, kan jag tycka, med hårdare regler angående glutenhalten. Men å andra sidan så räknas inte somliga av de produkter som vi tidigare "fått tillåtelse" att äta. T ex så använder vi oss av Solhavre och Oatly istället för mjölk, eftersom Emmy inte tål soja alternativen och idag kan t ex inte Solhavre längre få räknas in som glutenfritt livsmedel (de använder inte den "rena" havren i sina produkter, vilket innebbär att det kan finnas spår av korn och vete). För vår del är ju inte det något problem, eftersom vi under många års tid kunnat använda det utan problem och även i fortsättningen kommer att göra det. Men jag tycker synd om de nya gluten- och mjölkprotein allergiker som nu inte längre kan bli rekommenderade av dietisten att använda sig av det istället för vanlig mjölk. Nu säger ju Oatly att deras produkter innehåller mindre än 100 ppm gluten (enligt artiklen i Bulletinen) så deras produkter kan ju med andra ord alla äta. Kan bara hoppas på att Solhavre känner konkurrensen och mäter glutenhalten, så att de också kan gå ut med att deras varor faktiskt är helt okej att använda. För oss konsumenter handlar det ju dessutom om vilka produkter som är billigare, med tanke på hur sjukt mycket högre matkostnad födoämnesallergier faktiskt för med sig.

Glutenfria brödkakor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar