söndag 11 november 2012

Hemgjord glutenfri pasta

Jag har utgått från receptet i boken "Mat special" av Lindeberg & Wesslén, men använt mig av lite större mängd och specifik glutenfri mix.

6 dl av Lailas mjölmix (innehåller fiberhusk, ger alltså en mer lättarbetad konsistens på degar)
4 ekologiska ägg
1/2 tsk salt
4 msk rapsolja
2 msk vatten

Häll upp mjölmixen i en bunke och knäck äggen däri. Tillsätt salt och olja.


 Det går att blanda degen med degkrokar på elvispen, men jag tycker det absolut bästa och enklaste sättet är att använda händerna på en gång. När degen gått ihop, häll i vattnet lite i taget och blanda samman. Lägg upp degen på ett mjölmixat bakbord och knåda den ordentligt en liten stund till, så att degen blir smidig. Svep in den i lite plastfolie och låt vila i kylen under 30 min eller över natten.


Nu är det bara att baka ut pastan på det vis du vill - till lasagne plattor eller spagetti 
o s v. Det går att kavla ut degen riktigt tunt och sedan skära till den form av pasta som önskas, men det absolut bästa är naturligtvis om man har en pastamaskin att använda sig av. Clas Ohlson har bra och prisvärda pastamaskiner. Kom ihåg att den färska pastan har en kortare tillagningstid. Koka färsk spagetti tar någonstans mellan 3-5 min, det är helt enkelt bara att prova sig fram. Lasagne blir klar på mellan 20-25 min.

Den här degen räcker till mycket pasta, men det går att frysa in halva degen, eller baka ut den till önskad form och sedan frysa in, för att ta fram och laga till vid ett senare tillfälle. När jag bakat ut exempelvis lasagneplattor och ska spara till ett senare tillfälle, har jag lagt bakplåtspapper mellan plattorna så att de inte kladdar ihop, det gör de annars.


7 kommentarer:

 1. Perfekt har letat efter ett bra men enkelt recept för glutenfri pasta
  Magen gillar inte dom glutenfria som är gjorda på majs :/
  Hoppas den här fungerar bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att din mage gillade den här pastan bättre! :) Det är i alla fall ett väldigt enkelt recept.

   Radera
 2. Tack för receptet. En fråga. Vet du om man kan frysa pastan? Mvh Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att frysa in degen och använda den senare, men det bästa tycker jag är att "mangla ut" till lasagneplattor först och sedan lägga bakplåtspapper mellan plattorna innan infrysning. Degen blir lite kletig efter att den varit fryst, därav tycker jag det är bäst att göra så här först.
   Mvh Anki

   Radera
  2. Vet inte var det andra svaret tog vägen Annie, men jag skrev att jag tror jag missuppfattade frågan, du undrar om den färdigkokta pastan går att frysa egentligen?? Jag har inte provat, men jag skulle tor att även denna går att frysa, precis som annan glutenfri pasta, MEN ihop med sås i sådana fall. Glutenfri pasta blir tyvärr stenhård om man sparar den i kylen (eller frysen), utan att den har blandats med någon sås först.

   Radera
 3. Vilket bra recept som jag vill prova. Undrar bara vilken av Lailas mjölmixer du använt. Jag kan inte använda annat än den blå. Tror du att den funkar eller behöver jag tillsätta något mer, havre, tapoika eller annat? Tål tyvärr inte ris, majs, soja mjölkprotein förutom gluten :(

  SvaraRadera
 4. Hej! Det är den blå jag använt. Var inte heller rädd för att experimentera lite själv med olika naturligt glutenfria mjölsorter. Jag har provat att använda bovete också, vilket fungerat bra och idag finns ju även t ex kikärtsmjöl att köpa, bara att testa sig fram :) Varmt lycka till!

  SvaraRadera