torsdag 19 juli 2012

Persikor i sockerlag8 st persikor
8 dl socker
7 1/2 dl vatten
saften av 1/2 citron
1 vaniljstång, uppskuren på längden

Blanda samman socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Lägg i den uppskurna vaniljstången och värm försiktigt tills sockret har börjat lösa sig. Koka sedan upp lagen och låt den koka i cirka 5 min. Minska sedan på värmen så att lagen sjuder.
Skär itu persikorna och om det går ta ur kärnorna redan nu, men går det inte är det lättare att få bort dem sedan när persikorna har sjudit och sedan svalnat. Förväll persikorna i sockerlagen i 2-3 min, beroende på hur mogna de är (hur hårda de är alltså), känn efter med en vass kniv. När de är mjuka, tag upp dem med hjälp av en hålslev och lägg dem på ett fat.
När alla persikorna är färdiga, drar du bort skinnet från dem och låter dem svalna för sig och sockerlagen får svalna för sig. Tag bort eventuella kärnor nu.
Om du inte ska använda persikorna på en gång, lägg över dem i en burk och häll lagen över. Förvara i kylen.
Om persikorna ska ätas upp direkt, släng inte lagen då, utan frys in den och använd den igen nästa gång du vill göra om det här.
Servera med glass och/eller lättvispad grädde.

2 kommentarer:

  1. gooodddddddddd. tack lätt utan besvär o massor av ingrdenser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja "less is more" gäller nog oftast i alla fall ;) Jag älskar de här persikorna och receptet fungerar både på halvmogna som helmogna persikor!

      Radera