torsdag 26 juli 2012

Kvällslektyr och bondböneskola

Jag har shoppat loss på Cdon och skaffat lite ny kvällsläsning. Tillhör de där knäppa som tycker det är mycket avslappnande och lugnande att läsa recept när jag ska lägga mig. Vad kan då vara bättre än lite nya kokböcker (nya för mig i alla fall) av Nigella och Jamie Oliver...


Idag har det varit kvalmigt och varmt, precis som igår. Men man ska väl inte klaga nu när det äntligen är lite värme i gamla Svedala igen... synd bara att det är så mycket fukt i luften så att det känns som om man satt i en bastu och kippade efter luft. Jajamen, där har den finska ådran missat mig i alla fall, jag klarar definitivt inte av att basta. Det är hel-hemskt!

Agnes fullgjorde sitt uppdrag med sort allvar i stallet idag - hon flyttade lilla finingen Joppe till en annan hage under de timmar vi var där och sedan med lika stor entusiasm flyttade hon honom tillbaka när vi åkte hem :) Han är så söt!Agnes undrade häromdagen om vi inte kunde ha risotto snart igen, så det blev idag. Jag använde mig av squash, bondbönor, vitlök, gullök och tomat idag. Gott, gott!

Här är en liten bondböneskola för de som liksom jag inte har vetat hur man ska handskas med godsakerna i sitt färska tillstånd. Nr1: ät dem INTE okokta. Man ska visst inte äta okokta bönor alls, inte ens när de är hemodlade och alldeles färska. Det hade något med att tarmen kunde skadas av dem då och det låter otrevligt... däremot är de extremt nyttiga och bra i tillagat tillstånd.

Så här gör jag med dem:

Sprita upp kvaddlarna och koka upp vatten utan salt. Lägg i bönorna från kvaddlarna och koka dem i 6 min. Häll över dem i en sil och spola dem med kallt vatten.


Sedan är det dags att skala dem igen. Ta en böna och skär av den lilla gröna fliken som sitter på bönorna och pressa sedan bönan lätt i bakkanten, så kommer det ut ett par gröna och fina bönor.
Enkelt men lite pilligt göra, fast det är det värt i slutänden. Efter detta är det bara att använda bönorna som man vill. Jag fräste mina idag med lite pressad vitlök, fint skivad och tärnad squash, ett par minuter bara och blandade sedan ner dem i den färdiga risotton.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar