torsdag 19 juli 2012

Får man verkligen göra kalhyggen idag???

Emmy och jag var upp till skogen där vi (först mormor och morfar och sedan mamma och pappa) hade vårt sommartorp när jag var barn. Två små torp fanns där, det ena hade min moster och morbror först, och sedan tog Maire, min ena syster och hennes dåvarande sambo över den, den andra hade då vi. De låg mitt ute i skogen, i en glänta där en stor äng bredde ut sig och där bondens kor gick och betade. Lugnt och tyst var det, ingen el fanns och inget vatten, bara källsjön en liten bit in i skogen där vi gick och tog vår morgontvätt. Det var verkligen en magisk plats, där man helt enkelt landade efter en lång vinter med skola och arbeten. Vi gick upp tidigt, väckta av solen och gick till sängs när det blev mörkt, eftersom man ändå inte kunde göra något speciellt i ljuset av fotogenlampan. Det är en plats som jag har längtat otroligt mycket tillbaka till idag, när man håller på att stressa ihjäl sig. Men idag visar det sig att det är en dröm som verkligen inte finns längre. Det bolag som äger skogen runt omkring, det som inte tillhör gården som torpen hör till, det bolaget har fullständigt skövlat skogen, så de små torpen ligger idag på ett kalhygge. Det gör riktigt ont att se det! Och jag trodde faktiskt inte att man fick göra kalhyggen längre?! Förmodligen klarar de sig på att de låtit något enstaka träd stå kvar för insekternas skull, men herregud så mycket vacker skogsnatur, blommor och svampar de har mördat!

Något betydligt trevligare och roligare är att Sussies vackra Isabelle äntligen fått sitt föl. Inatt kom det en vacker, fuxfärgad och mycket tuff och kaxig krabat. Han kommer nog både se till att att mamman och Sussie får händerna fulla :)

Isabelle och hennes vackra hingstföl


Jag har testat att göra ett av Nigellas recept på persikor i sockerlag. Mycket enkelt och mycket gott!

Persikor i sockerlag


Sedan har det blivit skördetid för lavendeln här. Hade man väl aldrig kunnat tro med tanke på allt regn och kylan, men det blev blommor tillslut. Hängde ett knippe på tork, t ex till kommande kakbak. Några fina blommor fick bli till smaksättning av vanligt strösocker. Det är bara att klippa ner dem i en burk med socker och låta stå ett tag. Gott som smaksättare i exempelvis te, ja det är nog bara fantasin som sätter gränser för hur all denna underbara lavendel kan komma till användning.


Lavendelsocker

Jag fick mammas gamla kristallkrona för ett tag sedan och den fick vi upp över matbordet igår. Det blev ju riktigt bra. Men ingen som känner mig kan nog tro att det är sant, jag är nämligen gravt allergisk mot kristallkronor annars och har t o m haft mardrömmar om att jag fått en tidigare. Men den här är speciell och jag gillar den faktiskt! Den är ursprungligen från en faster till mamma, tillverkad någon gång på 1800-talet, sedan lämnade mammas faster in den under 40-talet och gjorde i ordning den, så det blev elektricitet i den bl a. Synd kan jag väl tycka idag, jag hade nog gärna sett den som den var ursprungligen....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar