onsdag 2 maj 2012

Brysselkex, gluten- och mjölkfria

(2013-02-10 Jag har faktiskt fått fram ett i mitt tycke ännu bättre recept på glutenfria brysselkex, som jag kan rekommendera att du testar!)

Till cirka 28 st:

5 dl Lailas glutenfria mjölmix
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
125 g mjölkfritt margarin

Kör ihop alltsammans till en smidig och slät deg. Jag använder mig av min matberedare, tycker det är enklast och snabbast så. Lailas mjölmix är inte ett måste, men eftersom den redan innehåller psylliumfröskal (alltså fiberhusk), behöver man inte tillsätta det själv i kaksmeten. Men väljer man en annan glutenfri mjölmix, skulle jag tro att cirka 0,5-1 msk fiberhusk är bra att tillsätta.

Dela degen i två delar och rulla varje del till en 4 cm i diameter tjock rulle. Häll några droppar karamellfärg i vanligt strösocker (jag hade ingen traditionell röd färg hemma utan fick ta grönt istället) och rulla degrullarna i detta. Vira sedan in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylen i cirka en timma. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Skär rullarna i 0,5 cm breda bitar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 min.

Brysselkex med snygg grön kant :)

1 kommentar:

  1. Jag har fått en förfrågan om hur jag gjort för att brysselkexen inte ska flyta ut. Jag vet inte om du använde Lailas brödmix? Mina flöt ut lite mer än vanliga med, men inte så att de blev helt platta och tunna. Men prova att ha i lite mer fiberhusk i degen, det binder ju bra. Prova ev att ha i en halv deciliter mer mix med. Jag vet inte om matfettet kan spela in med? Jag använder mjölkfritt margarin istället för riktigt smör. Jag kan inte svara bättre än så här eftersom jag gör mina brysselkex helt enligt beskrivningen och mängden som angetts. Lycka till med nästa kexbak, hoppas det fungerar bättre nästa gång. J

    SvaraRadera