fredag 27 april 2012

Tortillas eller tunnbröd, naturligt glutenfria

Till cirka 12 st:

2 dl vatten
2 tsk fiberhusk
2 msk olja (neutral olja t ex raps)
3 dl bovetemjöl
1-1,5 dl majsmjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver

Jag brukar använda mig av elvispen med degkrokar för att blanda till den här degen.

Blanda ned fiberhusk i vattnet och låt stå cirka 10 min för att svälla.
Blanda sedan ned övriga ingredienser, blanda ihop till en deg, som blir smidig och inte så kladdig.

Det är bl a nu som man får användning av bakduken och kaveln med siliconbeläggning. Rulla degen till en längd och skär ut 12 bitar. Rulla sedan varje degbit till en boll som sedan kavlas ut så tunt som möjligt. Till gräddningen brukar jag använda mig av min gamla väl inkörda gjutjärns stekpanna, som får bli ganska så het (den ska också vara helt torr, inget fett i) när de tunna brödkakorna läggs däri. Det går mycket snabbt att grädda dem, någonstans mellan 15-30 sek på vardera sidan, beroende på hur het pannan är. Passa dem alltså mycket noga!

Fungerar lika bra som tortillas som tunnbröd. Jag brukar ha några i frysen inför matsäckar som ska göras, istället för tunnbröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar