söndag 29 april 2012

Rysk banantårta, gluten- och mjölkfriTårtbotten:

3 ägg
3 dl socker
4,25 dl glutenfri finmix
3 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1,5 dl hett vatten

Grädda botten i 200 grader varm ugn, i cirka 30 min på nedre falsen.

Fyllning och garnering:

3 små mosade bananer
2 paket Carlshamn luftig visp
3 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
2 gelatinblad
0,5 dl bananlikör extrakt (alkoholfritt)+0,5 dl vatten

Dela den kalla tårtbotten i 3 delar.
Vispa Carlshamn luftig visp med kakao och vaniljsocker.
Bred hälften av den mosade bananen på första botten, bred ett tunt lager choklad"grädde" över och lägg på nästa tårtbotten. Bred resterande mosad banan på nästa botten och bred ett lager chokladgrädde över och lägg på översta tårtbotten.
Bred ett lager chokladgrädde över och runt om tårtan.
Strössla chokladströssel runt om tårtan (lite trixit, men det går med lite tålamod).

Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten i cirka 5 min. Häll bananlikör extraktet och vattnet i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg ned dem i bananextraktet. Värm försiktigt på spisen, bladen smälter ganska fort. Ta av kastrullen och låt blandningen börja svalna lite. Skiva under tiden en banan och lägg mitt på tårtan. Spritsa chokladgrädde runt kanten och skeda sedan försiktigt på det ännu så länge lösa gelatinet över bananerna. Ställ kallt en stund innan servering så att gelatinet hinner stelna.


4 kommentarer:

 1. Jättegod och kanonsnygg! En riktig födelsedagstårta:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En barndomsfavorit, som bara var tvunget att få till både gluten- och mjölkfri, så att barnen skulle få smaka det jag berättat om! :-)

   Radera
 2. Ser riktigt mumsig ut! Nu undrar jag bara hur många personer en sådan här tårta räcker till. Lite sugen på att baka till födelsedagen. :)

  SvaraRadera
 3. Den är riktigt god :-) När jag har gjort den här tårtan har den räckt till cirka 8-10 pers, beroende på hur stora bitar alla skär (naturligtvis ;-) ) och då enbart en bit var. Jag brukar få göra två st när vi drar ihop den närmaste omgivningen, eftersom den ger lite mersmak….

  SvaraRadera