lördag 14 april 2012

Glutenfri smörgåstårta

Jag använder mig av samma brödrecept som jag använder till formbröden, men bakar ut degen i en tårtform med löstagbar kant.

1 pkt jäst
8 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
3 msk sirap
400 g glutenfri finmix
400 g grov mix

Blanda samman degen på sedvanligt sätt och häll ner den i en form med löstagbar kant. Låt jäsa i 35 min.
Grädda brödet på nedersta falsen i 200 grader varm ugn i cirka 45 min.

När brödet är kallt kantskär det, skär bort toppen och botten. Dela i tre bottnar.

Jag använde mig av en champinjonstuvning med lite rökt pastrami på första botten. Andra botten fick ett lager mimosasallad och strimlad pastrami. Innan garneringen hade jag på lite crème fraiche (laktosfri) med en sked majonnäs utrörd i den. Vi har börjat med att smyga in lite laktosfria varor på prov ett tag i maten nu, vilket har fungerat bra, så det här tunna lagret kändes ganska säkert att våga smeta på. Men behöver man ha helt mjölkfritt, finns det både soja som havre baserade alternativ att använda sig av.

Anledningen till att det är bra att använda en avsvalnad stuvning som fyllning och annat som är riktigt geggigt, är att den glutenfria smörgåstårtan lätt blir lite torr och behöver därför lite mer fyllning med vätska. Är det såsiga fyllningar sugs dessa upp på ett bra sätt direkt. Dessutom smakar den bäst om den äts direkt, den blir bara hård och kompakt om den får stå i kylen ett tag.Jämför med en "vanlig" smörgåstårta som mår bäst av att stå med fyllningen i kylen över natten, innan garnering.

Den här megabullen ska bli tårta!

Kanske inte så vacker, men den blev god.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar