lördag 31 mars 2012

Min tanke bakom bloggen...

Jag som skriver heter Anki och min tanke med den här bloggen är bl a att förhoppningsvis kunna inspirera någon "ny" glutenallergiker, kanske kunna bidra med lite tips, tankar och idéer när mat- och livssituationen har tagit en ny vändning.

Vi är fem personer i vår familj, varav fyra av oss har någon födoämnesallergi och överkänslighet. Först ut var Emil, mellanbarnet för 13 år sedan, då han som ettåring fick diagnosen celiaki. Sedan följde mjölkproteinallergi på det, något som även storasyster Emmy och lillasyster Agnes har. Emmy fick sedan efter flera års mjölkproteinallergi även en överkänslighet mot sojaprotein. Jag slutade med gluten i min kost för sju år sedan efter en längre tids magproblem och extrem trötthet och blev helt bra efter det. Maken Anders har ingen matallergi, men är en tacksam försökskanin ändå för mina mat- och bakexperiment.

På sista tiden har jag träffat flera som nyligen i vuxen ålder fått diagnosen celiaki och de har uttryckt en saknad efter framför allt gott bröd och ett missnöje med att det är så svårt att få till bra bakverk, matbröd och även ibland att det är jobbigt med viss mat, att få till det på "det gamla goda sättet". Tanken om att det kanske kan gå att nå ut till fler i samma situation med en blogg dök upp, där mina erfarenheter och experiment kanske kan komma fler till nytta. Jag hoppas också på att fler kan komma med lite tips och tankar under vägen....Min blogg kommer nog inte enbart att innehålla mat och recept, för livet tar ju inte slut i och med en födoämnesallergi och några av de stora bitarna i mitt liv, utöver familjen, är vår trädgård och odling där. Jag kopplar gärna av med att baka eller laga mat, men handarbeten och pyssel är en precis lika stor del i livet att må bra av för mig, så det kan säkert komma lite bitar om detta med. Vi får helt enkelt se vart detta ska landa :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar